Ports IB explica a Portocolom el projecte de reparació del moll i garanteix la conservació del conjunt patrimonial

25/02/2021, 12:59

S'ha acordat la signatura d'un conveni entre PortsIB, Patrimoni del Consell de Mallorca, Ajuntament de Felanitx i associacions interessades.

La gerent de Ports de les Illes Balears (Ports IB), Cristina Barahona, acompanyada del director general de Transport aeri i marítim, Xavier Ramis, i de tècnics de Ports IB, ha explicat avui horabaixa a Portocolom el projecte de reparació de distints molls del port que estan en risc d’esfondrar-se.

Barahona ha deixat clar que l’actuació prevista per Ports IB és necessària per a la seguretat i també que la intervenció suposa un reforçament intern dels molls que, al mateix temps, mantindrà en tota la part exterior i visible l’actual fisonomia, amb la utilització dels elements patrimonials actuals. Tota l’actuació es farà amb supervisió arqueològica i es reposaran les peces existents -les quals primer es retiraran i catalogaran- tot mantenint la imatge i valor patrimonial del conjunt.

A la reunió hi han assistit també els responsables de patrimoni del Consell de Mallorca, així com el batle de Felanitx, Jaume Montserrat i regidors del consistori, a més de representants de distintes entitats com GOB, Salvem Portocolom, ARCA, Terraferida, Associació de Veinats de de Portocolom, Associació de Comerciants de Felanitx i Club Nàutic de Portocolom.

S'ha acordat la sigantura d'un conveni entre Ports IB, Consell de Mallorca (àrea de patrimoni), Ajuntament de Felanitx i entitats interessades per tenir un punt de trobada i per crear un equip de feina que pugui fer un seguiment del projecte.

Segons ha explicat la gerent, despès dels greus temporals de principis de l’any passat, els tècnics van detectar importants afeccions estructurals, com esquerdes i moviment dels blocs que conformen els molls del port. Aquestes afeccions revertien especial gravetat en la zona del moll de sa Duana, espai que des de fa uns mesos ha estat acordonat per evitar el perill que suposa per a vianants i usuaris del port la inestabilitat de les infraestructures i la possibilitat de fallida del moll. És aquí on s’intervendrà.

Per aquest motiu, Ports IB ha redactat un projecte de conservació i reparació. L’actuació és absolutament necessària pel que fa al manteniment de les infraestructures i s´ha plantejat conservant els materials i el paisatgisme original tot assegurant la funcionalitat de l´espai portuari i la perpetuació dels seus usos actuals.

La gerent ha destacat que Ports IB va sol·licitat a l’àrea de patrimoni del Consell de Mallorca assistència per part dels seus tècnics historiadors, arqueòlegs i restauradors durant tota l´execució del projecte. El projecte contempla la intervenció d´un arqueòleg especialista en restauració per tal de realitzar un exhaustiu seguiment del desenvolupament de l´actuació així com l´elaboració d´un informe que acrediti la correcta restitució dels molls.

Durant la reunió, el cap de Patrimoni del Consell de Mallorca, Jaume Cardell, ha assegurat que Patrimoni farà un seguiment continu de tot el q s'hagi de desenvolupar a fi de preservar el patrimoni i el medi natural de port. Ha destacat la necessitat de combinar les vessants tècniques per mantenir el port i la preservació del patrimoni i que per tal de garantir aquest objectiu s’ha de fer un seguiment diari a peu d’obra.

El projecte contempla la catalogació i enumeració de cada un dels carreus que actualment conformen els molls, així com el seu desmuntatge pedra per pedra per tal d´accedir a la zona interna i invisible que està greument afectada. Un cop assegurada l´estructura interna es procedirà a reposar al seu lloc cada una de les pedres originàries restituint l´aspecte inicial tant del moll com dels paviments.

Aquest laboriós procés, que té en compte la protecció del moll que estipula el Catàleg Municipal de Felanitx, es realitza per tal d´evitar qualsevol modificació de la imatge externa dels molls i amb la intenció de preservar el valor etnològic del conjunt.

La fallida d’aquesta zona tindria, sense dubte, importants repercussions en termes de seguretat i conservació de la infraestructura portuària, així com greus conseqüències mediambientals. En aquest sentit, donat l´important valor ambiental de la zona reconegut pel Govern mitjançant la figura LIC, Ports IB ha incorporat al projecte l´elaboració d´un pla de vigilància ambiental.