Ports de les Illes Balears aprova una instrucció que permet que s' emetin autoritzacions per accedir a les embarcacions amarrades a les seves instal·lacions per tal de fer comprovacions de seguretat i manteniment.

04/05/2020, 16:31

En les Illes Balears hi ha aproximadament 24.000 amarraments distribuïts en 38 ports, competència de la CAIB i de l´ Autoritat Portuària. Les embarcacions amarrades en ells requereixen de tasques de supervisió i manteniment, a l'objecte d'evitar riscos i danys tant a les pròpies embarcacions com a l'entorn (abocaments, incendis, etc.), amb les consegüents responsabilitats per a usuaris i gestors de les instal·lacions portuàries.

La responsabilitat de la reparació dels desperfectes o avaries és dels amarradors, i per detectar-los, en molts casos és necessari accedir a l'embarcació per encendre motors i fer comprovacions elèctriques, mecàniques, etc.

A l'objecte d´ evitar aquests possibles problemes de seguretat, Ports IB ha definit un procediment que regula l'accés als ports preservant a el mateix temps el compliment de les normes de prevenció i protecció contra el COVID-19. Aquest procediment, detallat a la Instrucció 3/2020, de 3 de maig, estarà vigent fins a la finalització de el període de l'estat d'alarma o fins que concorrin circumstàncies que en justifiquin la modificació.

Els treballs de revisió permesos a realitzar tant pels propietaris com per les empreses de reparació i manteniment son els següents:

 

  • Revisar l'estat d'amarres i guia
  • Revisar l'estat de les defenses
  • Revisar estat sentina, i treure l'aigua que hagi pogut entrar a causa de la pluja i altres causes lleus
  • Revisar estats aixetes de fons, i realitzar obertura i tancament per evitar la calcificació i deteriorament de les mateixes, amb greu perill d'enfonsament
  • Posar en marxa el motor aprox. 30 min, per evitar el deteriorament d'aquest, així com carregar les bateries en aquells casos que així es precisi
  • Revisar estanquitat de bateries en aquells casos en què es facin servir bateries estàndard d'àcid.

 

Cada cap de port establirà un procediment específic tenint en compte les particularitats de cada instal·lació  portuària i a partir dels següents mínims:

  • Es autoritzarà l'accés a petició específica del propietari de l'embarcació o una persona autoritzada. Només s'autoritzarà l'accés d'una persona per embarcació.
  • Durant la fase 0 només es permetrà l'accés a aquells propietaris o autoritzats que resideixin en el mateix municipi on s'ubica el port en què es troba amarrada la seva embarcació.
  • A la Fase II es permetrà també als propietaris o autoritzats d'embarcacions residents en municipis de la mateixa illa on hi ha el port.
  • Els accessos seran realitzats exclusivament en un horari diürn concretat per cada port.
  • Es limitarà el nombre màxim de persones que es trobi simultàniament en la instal·lació en cada moment, assegurant que no hi hagi simultàniament persones en dues embarcacions amarrades en amarratges annexos.
  • S'establirà una durada màxima de la visita a cada embarcació d'1 hora.
  • Quedaran registrades totes les sol·licituds d'accés, així com les autoritzacions concedides, a l'objecte de garantir el control de quines persones estan en la instal·lació portuària.
  • Un cop finalitzada la visita s'haurà d'abandonar immediatament les instal·lacions del port.
  • En cap cas es permetrà la sortida de l'embarcació del seu amarratge per navegar, incloent les aigües de la pròpia instal·lació portuària.
  • Totes aquestes revisions es podran realitzar un cop a la setmana, quan hi hagi previsió de climatologia excepcionalment adversa i després d'un episodi de pluges o forts vents.
  • Si es detecten avaries greus que facin recomanable la intervenció immediata haurà d'encarregar una empresa de reparació i manteniment d'embarcacions.
  • S´ extremarà la precaució adoptant les mesures necessàries per desenvolupar les funcions assignades en condicions de seguretat i en tot cas s'ha d'observar el que estableix la Guia de bones pràctiques en els centres de treball publicades pel Ministeri de Sanitat de el Govern d'Espanya.
  • En tot moment es respectaran les condicions dictades per les autoritats sanitàries competents pel que fa a les mesures de protecció i prevenció davant el COVID-19.

 

Al cas concret de les embarcacions amarrades als ports de gestió directa de PORTS IB, el procediment específic serà el següent:

  1. La persona interessada a accedir a la seva embarcació ha de sol·licitar per correu electrònic dirigit a port corresponent amb còpia al correu embarcacio@portsib.es, indicant:
    1. Les dades del titular (nom i cognoms), de l'embarcació (nom i matrícula) i de l'amarratge en el port,
    2. La data i hora en què pretén accedir al seu amarratge, dins de l'horari d'obertura del port a el públic.
    3. En el cas que la persona que vagi a revisar l'embarcació sigui una altra diferent a titular de l'embarcació, s'haurà d'adjuntar còpia de l'autorització signada pel titular de l'embarcació indicant el nom i DNI de la persona autoritzada.

 

  1. El personal de Ports IB que rebi el correu analitzarà la data i hora proposada per accedir a l'embarcació, i després compatibilitzar-la amb altres sol·licituds, remetrà en el seu cas l'autorització per correu electrònic a l'adreça indicada pel titular de l'embarcació, amb còpia al correu embarcacio@portsib.es, perquè el propietari pugui mostrar-la com a justificant si se li és requerida en qualsevol moment.

 

S'adjunta les adreces de correu electrònic de cada port. Recordant que poden posar-se en contacte també per via telefònica si necessiten més informació (971 628 089).

 

 

PORT EMAIL
   
Andratx port.andratx@portsib.es
Sóller port.soller@portsib.es
Pollença port.pollensa@portsib.es
Cala Rajada port.calarajada@portsib.es
Porto Cristo port.portocristo@portsib.es
Cala Bona port.calabona@portsib.es
Portocolom port.portocolom@portsib.es
Cala Figuera  port.calafiguera@portsib.es
Portopetro port.calafiguera@portsib.es
Colònia de Sant Jordi port.coloniasantjordi@portsib.es
Sant Antoni de Portmany port.santantoni@portsib.es
Ciutadella port.ciutadella@portsib.es
Fornells port.fornells@portsib.es

 

 

 

 

Gràcies per la seva col·laboració.