Finalitzades les diferents obres de condicionament del port de Porto Cristo, amb més de 745.000 euros d'inversió

10/05/2018, 14:02

El conseller ha destacat que Porto Cristo podrà començar la temporada d’estiu amb un port més segur, embellit amb el nou paviment i actualitzat

El conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons, ha visitat el final de les obres de reforma que Ports de les Illes Balears (PortsIB) va iniciar el passat 10 de novembre al port de Porto Cristo i que ja estan concloses.

Els treballs, que s'han desenvolupat amb normalitat i a bon ritme, han consistit, principalment, en la restauració del marge de llevant de l'escaló del Riuet, l'ampliació i reforma dels banys, l'enderrocament dels escars i la millora de l'edifici de PortsIB, amb una inversió total de 745.518,29 euros.

Es tracta d'una inversió que era necessària i imprescindible per resoldre i consolidar les mancances del port de Porto Cristo, que no només eren estructurals, i que també representa una millora d’imatge. És una actuació que dóna resposta a demandes històriques de Porto Cristo.

El conseller ha destacat que amb el conjunt d'intervencions realitzades, Porto Cristo podrà començar la temporada d’estiu de l’any 2018 amb un port més segur, embellit amb el nou paviment i actualitzat.

La primera actuació que s'ha fet és la reforma i l'ampliació dels banys per adaptar-los a la normativa vigent. El pressupost de licitació era de 84.830,95 euros i finalment es va adjudicar per 70.918,66 euros, amb una reducció del 16,40 %.

L'actuació més destacada que s'ha fet és el reforç del mur del marge de llevant del Riuet. El pressupost final d’execució de l’obra ha estat de 577.948,52 euros (sense IVA).

El moll presentava símptomes d'inestabilitat, a causa de l'enfonsament de la biga cantell. Per reforçar el mur, s’han col·locat 94 pilons de 20 metres cada un.

També s’han renovat els serveis afectats per la deformació de la biga cantell, l'enllumenat i les torretes elèctriques, i la pavimentació. Aquesta actuació suposa una renovació de la imatge del port. Igualment, s’ha duit a terme una reforma circulatòria d'acord amb el plantejament fet per l'Ajuntament, per potenciar l'ús públic de la zona.

La segona actuació que s'ha fet és la reforma i l'ampliació dels banys per adaptar-los a la normativa vigent, amb un pressupost de 70.918,66 euros.

La tercera actuació suposa la renovació de la impermeabilització de les cobertes de l'edifici de serveis del port de Porto Cristo i s'ha tornat a pavimentar la terrassa pública que conforma aquesta coberta. El pressupost assignat en aquest cas fou de 47.580,16 euros.

En quart terme, s’han destinat 58.070,95 euros a l'enderrocament dels escars de Porto Cristo (construccions de casetes de pescadors en molt mal estat), ja fet després que PortsIB adquirís els terrenys on s'ubicaven. Ara la zona s'ha convertit en un espai obert del port.

Aquestes actuacions s'emmarquen dins el pla d'inversions de millora de les instal·lacions portuàries gestionades per Ports de les Illes Balears, amb una inversió directa aproximada de 34 milions d'euros.

En aquesta legislatura, PortsIB executa un pla d'inversió a tots els ports per valor de 34 milions d'euros en el conjunt de les Illes i just durant 2018 s’hi destinen 16 milions d'euros. En el conjunt de tota la legislatura passada la inversió fou únicament de dos milions per a tots els ports de les Illes.