Ports IB transfereix 200.000 € al Fons Posidònia que es destinaran a la conservació de la fanerògama marina

02/10/2019, 10:24

Els projectes seran seleccionats per un Comitè abans que finalitzi l’any

Els consellers de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, i de Mobilitat i Habitatge, Marc Pons, han oficialitzat, aquest dimecres, l'acord pel qual Ports IB transferirà 200.000 € al Fons posidònia com a mesura compensatòria per la construcció del dic exterior de Son Blanc, a Ciutadella. En l'acte hi han participat el director general d'Espais Naturals i Biodiversitat, Llorenç Mas; el director general de Ports IB, Xavier Ramis; la presidenta del Consell de Menorca, Susana Mora; la vicepresidenta i consellera insular de Medi Ambient, Maite Salord; la batlessa de Ciutadella, Joana Gomila; i la regidora de Medi Ambient de l'ajuntament de Ciutadella, M. Jesús Bagur.

La mesura compensatòria, d'uns 214.000 €, va ser imposada per la Comissió Balear de Medi Ambient. D'aquests, Ports IB ja ha invertit uns 14.000?€ en una aplicació per a dispositius mòbils que ajudi els navegants a fondejar a les aigües de les Illes Balears per salvaguardar la posidònia. El conseller Marc Pons ha assegurat que espera que estigui llesta per a aquest pròxim estiu.

La resta dels doblers es destinaran a projectes a favor de la conservació de les praderies d'aquesta fanerògama marina. Ports Ib és, per tant, el primer organisme que fa una aportació al Fons. Tal com estipula el Decret 25/2018 de conservació de la posidònia oceànica a les Illes Balears, el Comitè Posidònia serà l'encarregat de seleccionar els projectes que es finançaran.

Aquest Comitè té funcions de deliberació, d'assessorament, de proposta, de seguiment i de control en matèria de posidònia. Està presidit pel conseller de Medi Ambient i Territori i compta amb 29 membres més de diversos òrgans i entitats públiques i privades entre els quals hi ha l'Estat, diverses conselleries, Ports IB, els consells insulars, les entitats locals, la Universitat de les Illes Balears (UIB), institucions científiques, entitats ecologistes, confraries de pescadors i el sector de la navegació d'oci.

Mir ha avançat que convocarà el Comitè abans no finalitzi l'any i que ja hi ha una desena de projectes sobre la taula.

El conseller ha recordat que les accions que s'han de finançar amb els doblers del Fons, segons estableix el Decret, han de perseguir els objectius següents:

-Seguiment de l'estat de conservació de les praderies.

-Reforç de les mesures de vigilància.

-Mesures per a l'ordenació del fondeig.

-Suport d'accions d'eliminació d'impactes i restauració.

-Accions concretes encaminades a la restauració de les praderies catalogades com a praderies a regular.

-Iniciatives de divulgació que afavoreixin el coneixement i la sensibilització social per a la conservació de les praderies i de l'espècie.

-Altres accions i objectius complementaris que contribueixin a la defensa i sostenibilitat de les praderies i de l'espècie.