El conseller de Medi Ambient, Miquel Àngel Grimalt, ha presidit el dia de Balears en el Saló Nàutic de Barcelona

13/11/2009, 13:58

Grimalt ha anunciat que en 2010 s’invertiran 41 milions d’euros amb la millora dels ports de la Comunitat Autònoma.

El conseller de Medi Ambient, Miquel Àngel Grimalt, ha presidit avui el dia de Balears en el Saló Nàutic internacional de Barcelona, on hi participen un gran nombre d’empreses de les nostres illes que treballen en aquests sector. Durant l’acte, el conseller Grimalt ha anunciat que en els ports de la Comunitat Autònoma s’han invertit 41 milions d’euros amb la millora de les instal•lacions portuàries. Així mateix ha comentat que en el darrer any i mig, temps que fa que estan al front de la Conselleria de Medi Ambient i tenen la competència de Ports de les Illes Balears, s’han incrementat el nombre d’amarraments en els ports de gestió directe amb 1.400 nous llocs d’amarratge.

Grimalt per commemorar el Dia de Balears ha celebrat un acte a l’expositor de les nostres illes al Saló Internacional de Barcelona on han assistit nombrosos empresaris del sector nàutic i representats de clubs nàutici s de les Balares. Així mateix ha visitat els diferents expositors de les empreses illenques del sector dintre del Saló Nàutic Internacional de Barcelona. El conseller Grimalt ha estat acompayat per el director general de la Mar, Bartomeu Calafell i per el vicepresident de Ports de les Illes Balears, Manuel Patiño. El conseller de Medi Ambient ha estat rebut per el president del Saló Nautic de Barcelona, Luis Conde.

Miquel Àngel Grimalt ha explicat que la Conselleria de Medi Ambient, a través de l’empresa pública Ports de les Illes Balears, ha pogut atendre una part de la demanda de places d’amarrament en els ports de gestió autonòmica amb la creació de noves i millors instal•lacions portuàries, de qualitat, modernes, sostenibles i integrades a l’entorn. Aquesta major oferta de places s’ha assolit a través de dues vies principals: la creació directa de nous punts d’amarratge i la reordenació dels ja existents. Tot plegat, sense projectes impactants ni grans obres d’infraestructura.

El sistema adoptat per millorar l’oferta d’amarratge ha estat marcat per la voluntat de protecció de l’entorn, no permetent la creació de nous ports ni grans ampliacions. El que s’ha fet és optimitzar el mirall d’aigua dels ports, apostant per un creixement sostenible, i s’ha treballat en la millora de les dotacions de serveis, principalment pel que fa a recollida i separació de residus, mesures de seguretat i remodelacions d’instal•lacions obsoletes.

Des del inici de l’actual legislatura, el creixement de l’oferta d’amarraments ha estat d’un total de 1.400 noves places. Quasi tots aquests amarratges són flotants i desmuntables.

L’objectiu d’aquestes actuacions és atendre i donar una resposta eficaç a les majors demandes d’amarratges durant la temporada alta i reduir la pràctica d’ancoratges il•legals d’embarcacions a les nostres costes. D’aquesta manera, a més, es protegeix la Posidònia oceànica dels nostres fons marins i s’ofereix més seguretat als nostres usuaris. En aquesta línia, a les Illes Balears funcionen 9 camps de boies ecològiques amb gairebé 400 places d’amarrament i una ocupació, enguany, de 15.000 embarcacions.

La Conselleria de Medi Ambient, a través de Ports de les Illes Balears, gestiona més de 13.000 amarraments, 4.000 a ports de gestió directa i uns 9.300 a concessions. La Conselleria invertira en el 2010 4i milions d’euros en obres de reforma i millora dels ports autonòmics. Aquest volum d’inversió inclou les obres del nou dic de Ciutadella. Així mateix ha comentat que des de el 2007 s’està fent un important esforç en la millora del ports autonòmics i prova d’això és que el volum d’inversió supera els 50 milions d’euros des del 2008.

Amb dades de l’any 2008, el turisme nàutic representà per a les Illes Balears uns ingressos de 537 milions d’euros, amb 324.000 turistes, una despesa mitjana de 111 euros per persona i dia, i una estada mitjana de 14-15 dies.