Ports IB començarà a obrir espais públics al Port de Fornells aquesta Setmana Santa i aturarà temporalment les obres durant l'estiu

02/04/2022, 09:34

El director general de Transport Marítim i Aeri, Xavier Ramis, i la gerent de Ports IB, Cristina Barahona, han mantingut aquest dimecres reunions de seguiment de les obres al port de Fornells amb institucions i sectors implicats.

A les reunions han assistit el batle des Mercadal, Francesc Xavier Ametller; la presidenta de la Junta Local de Fornells, Eulàlia Garriga, i el regidor de Mercats, Turisme i Comerç, Martí Riera.

Al llarg de la trobada s’ha fet un repàs de l’avanç de les obres que s’estan executant actualment i que inclouen la renovació de les xarxes municipals de sanejament i aigua potable, tal com es va establir en el conveni signat entre Ports de les Illes Balears i l’Ajuntament des Mercadal. Les obres avancen a bon ritme segons la planificació realitzada per aquesta primera temporada de les obres de la fase 2. La previsió és que al llarg de les dues properes setmanes es dugui a terme el reblert de les síquies de serveis del vial amb la qual cosa per setmana santa els vianants podran caminar per les voreres i accedir als negocis que confronten amb el passeig.

Una vegada finalitzades les tasques d’estudi i documentació del derelicte trobat durant l’execució, i comprovat que el vaixell no està afectat per les obres, s’han reforçat els equips de feina marítima per poder avançar en la zona del varador i el dipòsit soterrat de benzina.

Els responsables de Ports de les Illes Balears han confirmat al batle i a la presidenta de la Junta Local de Fornells que les obres s’aturaran temporalment el 15 de juny, i que deixaran oberta al públic la nova plaça pública que es genera en la zona on hi havia l’antic restaurant El Pla. També s’ha informat que està previst que els pantalans de temporada que gestiona Ports de les Illes Balears, i que es renoven amb les obres, puguin estar operatius la segona quinzena de maig.

Reunions amb sectors afectats
Al llarg del matí s’han duit a terme reunions amb l’Associació Mercat Port de Fornells i l’Associació de Comerciants i Restauració de la primera línia del port.

Amb els restauradors s’ha treballat la coordinació de les feines que s’estan duent a terme perquè puguin obrir els seus establiments al més aviat possible i allargar la temporada al màxim. Per això s’aniran obrint espais públics a mesura que sigui possible. També es coordinarà amb els comerciants i restauradors la data de reinici de les obres després de la temporada.

D’altra banda, Ports de les Illes Balears ha proposat treballar conjuntament per tal de desenvolupar un projecte consensuat d’imatge de la façana de Fornells a la zona portuària, que defineixi la tipologia de tendals i les condicions que hauran de complir per tal que aquesta zona del port sigui el més accessible possible a la totalitat dels residents i visitants de Fornells.

En la reunió amb l’Associació de Venedors Ambulants s’ha establert que enguany els mercats tindran una ubicació provisional, al costat del dic, i la temporada que ve ja es podran traslladar a la ubicació definitiva, a la nova plaça. Els responsables de Ports de les Illes Balears han proposat a l’Ajuntament des Mercadal que passi a gestionar tant el mercat d’artesans com també el mercat setmanal del poble.