El Govern inicia les obres de reforç del dic del port de Cala Rajada

17/02/2022, 09:44

El conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí, ha visitat  les obres de reforma del port de Cala Rajada, acompanyat del batle de Capdepera, Rafel Fernández; del director general de Transport Marítim i Aeri, Xavier Ramis, i de la gerent de Ports de les Illes Balears, Cristina Barahona.

En aquests moments, Ports de les Illes Balears està acabant d’enllestir les obres d’estabilització del tram de costa rocosa de ponent, que està previst que finalitzin el pròxim 22 de març. S’ha treballat en tot el mur perimetral i les tasques s’han centrat a canviar l’estructura del voladís per donar major seguretat als vianants de la zona. De manera paral·lela la setmana passada es varen iniciar les obres de reforç del dic del port, amb la construcció dels blocs de formigó en un solar cedit per l’Ajuntament de Capdepera. Aquestes dues actuacions sumen una inversió de 5,5 milions d’euros, una vegada adjudicades.

Ha explicat el conseller Marí que amb aquestes actuacions es dona resposta a una reclamació històrica; ja que s’ha millorat, d’una banda, la seguretat del passeig marítim i, de l’altra, s’ha garantit la solidesa del dic del port de Cala Rajada. Ha afegit que des de Ports de les Illes Balears són conscients que les infraestructures portuàries necessiten inversions de manera permanent i així s’està fent de la mà de l’Ajuntament i de la gent que en fa ús, com són els veïnats, pescadors i petits negocis d’embarcacions.

Durant la visita el batle de Capdepera ha volgut agrair la visita del conseller, del director general i de la gerent de Ports IB per aclarir en una sessió de dues hores de reunions amb els afectats del moll tots els aspectes relacionats amb l'inici d'obres del dic. "Hem parlat amb la Confraria de Pescadors, amb el director general de Pesca, amb el Club Nàutic de Cala Rajada. Per tant, ha estat una visita de feina on s'han aclarit molts de punts que són essencials per continuar amb l'activitat en el moll mentre durin aquestes obres. Fins i tot, hem fet una reunió amb l'artista Gustavo pel tema dels murals que hi ha a l'espigó, que ara desapareixeran i que la conselleria i Ports s'han compromès a restituir una vegada acabi l'obra" ha declarat Rafel Fernández.

Reforç del dic

L’actuació més important i que acaba de començar consisteix a reforçar el dic actual del port, que disposa d’un pressupost de 4,85 milions d’euros i preveu un termini d’execució de dotze mesos. L’objectiu d’aquesta intervenció és assegurar l’estabilitat estructural del dic, així com reduir el depassament del port davant les onades per millorar-ne l’operativitat. Les tasques de reforç s’aniran fent per parts, per tal de minimitzar el risc de possibles temporals. L’actuació inclou la demolició de l’espatller actual i dels trams esquerdats de la llosa de coronació dels caixons que formen la base del dic, la reconstrucció d’aquest i l’execució d’un talús exterior adossat al dic per esmorteir l’onatge. També es construirà un martell a l’extrem del dic, a fi de reduir els problemes d’agitació interior. A més, s’aprofitarà per reforçar la protecció del passeig marítim al tram d’arrencada del dic.

També es farà una reordenació dels diferents usos que conflueixen en el port per aconseguir una menor interferència entre les diferents activitats que s’hi desenvolupen. Així doncs, es traslladarà la flota pesquera al moll adossat al dic i la flota de la llista 6a —formada per embarcacions de lloguer i altres activitats aquàtiques— al moll de la ribera nord. D’aquesta manera, els pescadors disposaran d’un espai propi de feina i adequat per a les xarxes, per on no transitaran visitants. D’altra banda, les embarcacions de transport turístic passaran a ocupar un espai més a prop de la zona d’activitat i de serveis del port, per fer-lo més accessible als usuaris.

Es milloraran també tots els magatzems que hi ha adossats al dic perquè guanyin en funcionalitat, ja que actualment es troben en mal estat a causa de les filtracions d’aigua. I aquí es traslladarà la major part possible de magatzems de pescadors.

Es reordenarà l’esplanada, amb la demolició de l’edifici-pèrgola existent. D’aquesta manera es permetrà la maniobra adequada del camió cisterna, el manteniment de les places d’aparcament, la zona d’assecat de xarxes i una terrassa per a la cantina.

Els murals de Gustavo Peñalver

Els tècnics de Ports de les Illes Balears han estudiat detingudament la recuperació dels murals ceràmics creats per l’artista Gustavo Peñalver, que actualment es poden veure en el dic que s’ha de reconstruir.

Després de diverses reunions mantingudes amb l’artista i els tècnics municipals, la solució que s’aplicarà és la de tornar a fabricar les peces d’aquests murals a partir de les plantilles originals.

Aquestes peces, a més, es couran en el mateix forn i amb el mateix sistema artesanal amb el qual es varen fer originàriament i es tornaran a instal·lar en la ubicació actual.