Ports IB inverteix 9 milions per restaurar les barraques de Portocolom

13/12/2021, 09:59

El conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí, ha presentat avui a Felanitx el projecte de rehabilitació de les barraques de Portocolom, després de reunir-se amb representants de l’Ajuntament i de diverses associacions del municipi.

La rehabilitació de la façana marítima de Portocolom és un dels projectes més importants que durà a terme Ports IB aquesta legislatura, amb una inversió d’aproximadament 9 milions d’euros. L’ objectiu de la intervenció és conservar, rehabilitar i reformar el conjunt de les 189 barraques, preservant al màxim el volum, els elements que el componen i així com els sistemes constructius emprats sempre que sigui possible.

Les barraques de Portocolom són construccions senzilles que configuren una de les façanes marítimes més icòniques de Mallorca. L’ús d’aquestes casetes és proporcionar protecció a les petites embarcacions i magatzem d’utensilis nàutics i de pesca. La seva construcció se situa a finals del segle XIX i estan classificades en el catàleg del terme municipal de Felanitx.

En aquests moments, moltes d’aquestes barraques es troben en molt mal estat de conservació i requereixen actuacions per assegurar la seva integritat. És per això que es fa necessari dur a terme aquest projecte de rehabilitació per poder-ne garantir la seva conservació.

El projecte s’ha redactat tenint en compte la preservació del caràcter i imatge de les construccions existents, entenent la intervenció pròpiament com una rehabilitació o restauració.

També s’actuarà sobre l’entorn adaptant i millorant els espais confrontants a les barraques i prioritzant els recorreguts per als vianants dins de les zones d’intervenció.

La inversió total és de 9.069.122,56 milions d’euros.

Ports IB ja disposa del projecte bàsic, i el conseller Josep Marí, el director general Xavier Ramis i la gerent de Ports IB, Cristina Barahona l’han presentat avui als representants de l’Ajuntament de Felanitx, així com a les associacions del municipi interessades (Salvem Portocolom, ARCA, Amics dels Clossos, COAIB, Club Nàutic Portocolom, Associació de Veïns de Portocolom).

Per tant, ara s’inicia la tramitació, amb un procés d’exposició pública i tal i com ha recordat el conseller: “és un dels projectes més importants d’aquesta legislatura, amb una inversió de 9 milions d’euros. Agraïm al col·legi d’arquitectes el seu interès, així com a l’Ajuntament i a totes les associacions, i si se presenten al·legacions les estudiarem per poder treure el màxim profit a aquesta intervenció”. Es calcula que el projecte podria començar a finals del 2022 o a principis del 2023, en haver finalitzat tots els tràmits administratius.