L'operació de control marítim coordinada entre Administracions i Guàrdia Civil acaba amb 62 actes d'infracció

29/08/2021, 10:35

Avui matí s'han donat a conèixer les dades de la primera operació conjunta entre diferents administracions i la guàrdia civil per controlar les bones pràctiques dins del medi marí incidint especialment en el control d'embarcacions destinades a l'arrendament nàutic, que ha acabat aquesta setmana amb 62 actes d'infracció de diferent índole.

Així ho ha presentat el conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí, el conseller de Medi ambient i Territori, Miquel Mir, el president d'Autoritat Portuària de Balears, Francesc Antich, el coronel en cap de la Zona de la Guàrdia Civil, Alejandro Hernández i el director general de Transport Marítim i Aeri, Xavier Ramis.

Aquests dispositius de control s'han dut a terme en diferents ports de les Illes Balears amb un equip format per: Tècnics del Servició Marítim de la Conselleria de Mobilitat i Habitatge, agents de medi ambient, inspectors de la Conselleria de Turisme, inspectors de la Capitania Marítima d’Eivissa; el Servei Marítim de la Guàrdia Civil, una patrulla PAFIF (Patrulla fiscal i fronteres), i una patrulla en terra; Transport marítim i aeri del Govern, tècnics de Demarcació de Costas i personal de Ports Ib. En els ports de Palma i Alcúdia, Autoritat Portuària de Balears ha participat de l'operació a través del departament d'Operacions Portuàries i la Policia Portuària.

El conseller de Mobilitat i Habitatge Josep Marí ha volgut destacar la importància dels resultats d'aquesta operació conjunta “els resultats d'aquests dispositius demostren que la iniciativa del Govern de coordinar les diferents administracions és eficient per garantir el bon ús del medi marí, dels ports i la costa”. I ha afegit: “és la nostra intenció seguir amb aquests dispositius de control i actuar en tots els ports de les Illes Balears”.

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, ha assenyalat que “aquest operatiu demostra la importància vital de la col·laboració interadministrativa en totes les qüestions relacionades amb l'ordenació dels usos del mar, on les competències estan molt repartides”. En aquest sentit, ha assenyalat que “aquest és el camí a seguir”.

El primer port on es va actuar va ser Sant Antoni de Portmany, el passat 10 d'agost, que va acabar amb 11 propostes de sanció. Aquestes dues setmanes s'ha actuat en els ports de: Palma, Andratx, Sóller i Alcúdia, que ha acabat amb 51 propostes de sanció, un total de 62 en aquesta primera operació coordinada.

L'objectiu d'aquest exercici coordinat és controlar i inspeccionar les activitats irregulars relacionades amb l'activitat mercantil de lloguer d'embarcacions, així com com el fondeig en zones il·legals o la recollida de persones en punts no habilitats per a això. També s'han realitzat controls de documentació i permisos, així com dels títols habilitantes per al maneig de les embarcacions.

Es continuarà amb aquests controls a les diferents illes amb l'objectiu d'intensificar els controls sobre les activitats irregulars relacionades amb els chárteres nàutics i evitar així la competència deslleial, l'ús indegut de la costa i el fondeig sobre posidònia.