PORTS IB agilitza l ´accés a les rampes varador amb un sistema de reconeixement i gestió automatitzat de matrícules

21/06/2021, 10:43

L ´ens públic aposta per la digitalització dels procediments per tal d´agilitzar l´accés a les seves instal·lacions de gestió directa

Ports de les Illes Balears en col·laboració amb la consultora APSL, ha desenvolupat un sistema automàtic de reconeixement i gestió de matrícules a les rampes i controls d’accessos dels ports de gestió directa. El projecte compta amb càmeres que detecten i distingeixen entre els usuaris autoritzats i els que en fan un ús il·lícit de les instal·lacions portuàries.


La iniciativa, que s’estendrà progressivament a tots els ports autonòmics ha començat amb la instal·lació de càmeres i un sistema d’intel·ligència artificial que permetrà controlar de forma automàtica els vehicles que accedeixen a les rampes d'avarada de les instal·lacions portuàries de Sóller, Es Barcarès i S'Estanyol.


Els ports seleccionats per la primera fase, han estat escollits per haver mostrat, durant els darrers anys, alguns problemes de massificació i així com queixes per part dels usuaris envers a l´ús fraudulent de les rampes d´avarada per part de persones no acreditades.


Aquest primer pas en l’automatització de l’accés a les infraestructures portuàries ha comptat amb una inversió inicial de prop de 25.000€ i es realitza amb l´objectiu millorar el servei que Ports IB dona als seus usuaris a través de l´impuls de la digitalització de processos i la implementació de solucions eficients.


El sistema procedirà a denunciar automàticament tots els vehicles que accedeixin a la rampa sense disposar de la targeta o sense haver pagat la taxa oportuna, rebent els titulars dels vehicles, la sanció corresponent a la infracció comesa.


Actualment, Ports de les Illes Balears ofereix 15 rampes per l´avarada de petites embarcacions que poden ser transportades amb un remolc. La utilització de totes aquestes instal·lacions es permet a través del pagament d´una targeta amb un cost anual total de 63,40€. L´adquisició de la targeta es pot realitzar a la seu electrònica de Ports IB (https://portsib.sedelectronica.es) i dona accés il·limitat a totes les rampes gestionades per l´ens públic. Es tracta per tant d´una possibilitat que universalitza sensiblement l’accés a la nàutica a través d´un servei proper, econòmic i fiable.


Les rampes gestionades actualment per l´ens públic son les següents: Port de Sóller, Port de Valldemossa, Port de Sant Elm, Port d´Andratx, Es Mollet de s´Estanyol, Es Cotó, Port de la Colònia de Sant Jordi, Port de Cala Figuera, Port de Portopetro, Port de Cala Bona, Port de Cala Rajada, Es Barcarès, Port de Pollença, Port de Ciutadella i Port de Fornells.