Els experts expliquen a la Comissió de Seguiment la necessitat de fer sondatges a la Duana per concretar el pla

14/05/2021, 11:28

Avui s’ha reunit per primer cop la Comissió, integrada per representants de diferents entitats socials i l'Ajuntament de Felanitx

La informació que aportin les cales permetrà ultimar els protocols d’actuació que ha definit l'Àrea de Patrimoni del Consell de Mallorca juntament amb l'assistència arqueològica i etnològica

La Comissió de Seguiment creada per Ports de les Illes Balears per afavorir la participació ciutadana en el desenvolupament de les obres de rehabilitació del moll de la Duana de Portocolom s’ha reunit avui per primera vegada per conèixer els avenços del projecte.

En la trobada, s’ha informat els assistents de la necessitat de dur a terme tres sondatges sobre el terreny per conèixer i definir amb detall els mètodes constructius i els materials utilitzats en la realització d’aquesta infraestructura portuària.

La informació que s’obtengui és crucial per determinar els protocols de desmuntatge, actuació i muntatge que està redactant l’Àrea de Patrimoni del Consell de Mallorca amb la col·laboració de l’assistència arqueològica i etnològica.

Està previst que els sondatges al terreny, de 2 metres d’amplada i que baixaran fins al nivell freàtic, s’iniciïn el proper dilluns 17 de maig, en zones especialment seleccionades per la seva representativitat constructiva.

Tal com es va explicar el dia que es va constituir, la Comissió de Seguiment participarà també en les reunions setmanals que es duran a terme després de les visites d’obra amb l’objectiu de poder visitar la zona d’actuació i veure els avenços in situ, així com per rebre informació actualitzada per part dels tècnics responsables del projecte.

En aquestes reunions, la Comissió de Seguiment podrà realitzar aportacions, recomanacions i suggeriments que la direcció d’obra i l’assistència tècnica estudiaran i avaluaran.

Per facilitar l’ execució d'aquestes reunions, els membres de la Comissió que no puguin assistir-hi presencialment podran fer-ho per videoconferència, així com rebre la informació a posteriori per correu electrònic.

Durant la reunió que s’ha mantingut aquest matí també s’han presentat els experts que conformen l’ equip multidisciplinari d’assistència arqueològica i etnològica.

Els professionals seleccionats són David Javaloyas Molina, com a arqueòleg terrestre; Sebastià Munar Llabrés, com a arqueòleg subaquàtic, i Lluc Mir Anguera, com a mestre marger.

Fins ara, aquest equip ha estudiat en profunditat la documentació històrica de l’Arxiu Històric del Regne de Mallorca recollida per Ports IB i el Consell Insular per, d’acord amb aquesta i juntament amb els resultats dels sondatges, acabar de definir un protocol per desmuntar, reconstruir i reforçar el moll que asseguri la conservació del valor patrimonial de la infraestructura.

Un cop elaborat i aprovat aquest protocol es presentarà davant la Comissió de Seguiment perquè els seus membres puguin conèixer-lo, estudiar-lo i fer les aportacions i comentaris que considerin oportuns. Després de l’aprovació del protocol s’iniciaran les obres de desmuntatge i reforç del moll amb les tècniques constructives més respectuoses i segures.

La intenció de Ports IB és que la intervenció que finalment es dugui a terme compatibilitzi la seguretat estructural amb la conservació patrimonial del moll de la Duana i convertir, així, aquest projecte en un referent per a futures reformes d'infraestructures portuàries amb valor patrimonial.