Ports IB col·laborarà amb Save The Med en activitats i projectes de recuperació dels ecosistemes marins de les Illes Balears

06/08/2020, 15:59

/El vaixell de la fundació tindrà accés a tots els ports i s’establiran serveis de recollida d’artefactes de pesca fantasma i escombraries

/Les Illes Balears seran pioneres en un projecte conjunt entre la fundació, les autoritats portuàries i els pescadors, convertint-se  en un laboratori de prova per a la Iniciativa Global de Pesca Fantasma (GGGI), l'aliança internacional multisectorial per a la lluita contra la pesca fantasma.

El conseller de Mobilitat i Habitatge, Marc Pons, ha participat avui en la presentació de l’acord de Ports de les Illes Balears (Ports IB), Autoritat Portuària de les Illes Balears i la Federació de Confraries de Pescadors de les Illes Balears amb la Save The Med Fundation amb l’objectiu de desenvolupar projectes i activitats destinats a la minimització de l'impacte de l'activitat humana en el medi ambient i la recuperació mediambiental dels ecosistemes marins de les Illes Balears.

Pons ha posat en valor el compromís i la feina de Save The Med i ha assegurat que el Govern de les Illes Balears donarà sempre suport a iniciatives de protecció de la mar com les que du a terme aquesta fundació i ha agraït la implicació dels pescadors.

Es tracta d’un marc de col·laboració pioner en quant a experiències d'acció concertada, en la qual les autoritats portuàries, els navegants i els pescadors s’impliquen forma activa i coordinada amb una organització del tercer sector en la conservació de la mar.

Les activitats que es duran a terme inclouen programes i projectes per a l'economia circular que contribueixin a la reducció de la contaminació per plàstic i el canvi climàtic, la sensibilització mitjançant l'educació, l'establiment i seguiment d'àrees marines protegides, així com la protecció marina mitjançant investigació científica, incidència política i la comunicació i divulgació a la societat de totes aquestes activitats.

La implicació de Ports IB -igual que la de l’Autoritat Portuària- es concreta en posar a disposició de la fundació tots els ports que gestiona, on sempre tindran amarraments i accés a les instal·lacions.

Als ports també s’establiran punts nets per a la nàutica, amb serveis de recollida d'artefactes de pesca fantasma i escombraries marines que es recullin.

Ports IB serà igualment nexe de connexió amb la ciutadania i associacions de nàutica d'esbarjo, pesca d'esbarjo, centres de busseig, entre d’altres, i col·laborarà en el desenvolupament de les activitats de comunicació i formació.

“Tots per la mar” és el primer projecte conjunt que les 4 entitats realitzaran de dins el marc d´aquest acord de col·laboració. Es tracta d´una  contribució directa a la Directiva Marc per a l'Estratègia Marítima Europea i el desenvolupament d'una Estratègia Nacional per a la Pesca Fantasma, sota el marc estratègic de el Projecte LIBERA.  LIBERA és una xarxa nacional per lluitar contra el que anomenem la basuraleza. És un projecte coordinat per SEO Birdlife amb el suport d'Ecoembes i la Fundació reina Sofia que suma els esforços de moltes persones i institucions tant a terra com a mar. (https://proyectolibera.org/)

Detalls del projecte “Tots per la mar”:

La pesca fantasma és un problema global que al llarg dels últims anys ha crescut de forma alarmant no només a la Mediterrània. S'estima que anualment unes 800.000 tones d'artefactes de pesca fantasma i cordams són perduts o abandonats a la mar, afectant a la navegació, destruint esculls en els mars tropicals i causant la mort de centenars de milers de taurons, aus, tortugues i cetacis. La recentment creada xarxa mediterrània contra la pesca fantasma "GHOST FAD", està a la vegada integrada a la xarxa mundial Global Ghost Gear Initiative.

A les Illes Balears, al llarg dels últims mesos, els centres de recuperació de fauna marina com la Fundació Palma Aquarium a Balears, s'han vist desbordats per l'entrada de tortugues emmallades en artefactes de pesca fantasma. En només dos mesos de campanya de mar, l'equip d'investigació de la Fundació Save The Med ha retirat de les aigües de el Parc Nacional de Cabrera 82 artefactes, i s'estima que hi ha actualment a la deriva a la Mediterrània occidental entre 50.000 i 60.000.

El projecte “Tots per la mar”, aborda per tant el risc que suposen els cordams, la pesca fantasma i determinades escombraries marines a la deriva per a la biodiversitat marina i la seguretat en la navegació.

Es tracta d´un projecte pilot pioner a Europa i la Mediterrània que s’espera pugui servir de model en altres regions del món on la problemàtica de la pesca fantasma és també a dia d'avui una de les principals amenaces. Les Illes Balears es converteixen així en un laboratori de prova per a la Iniciativa Global de Pesca Fantasma (GGGI), l'aliança internacional multisectorial per a la lluita contra la pesca fantasma.

- La iniciativa es desenvolupa a tres nivells:

CIÈNCIA: Eix central del projecte. Junt a entitats com el SOCIB, la Universitat de les Illes Balears, l'Administració d'Oceans i Atmosfera dels EUA (NOAA), Save the Med combina el seguiment satelital amb campanyes de mostreig en mar per oferir un fonament per al disseny de mesures de gestió davant aquesta problemàtica. Les principals activitats que es realitzen són:

  • Estudi dels moviments i interaccions dels artefactes perillosos a la deriva.
  • Modelització "Back tracking" per identificar els focus d'origen.
  • Previsió d'àrees d'agregació i varada.
  • Estudis complementaris de transport de tòxics i espècies invasores.

COMUNICACIÓ: “Tots per la mar” pretén facilitar la participació activa de pescadors i navegants en el rescat de tortugues i la retirada d'artefactes de pesca fantasma, i per a això és fonamental una tasca de comunicació i formació que garanteixi la seva execució en condicions òptimes, garantint la seguretat. Per a aquesta comunicació es plantegen diferents eines, des de cursos o webinars de formació on-line fins a la gira pels ports de les Illes Balears del Toftevaag servint d'exposició itinerant, aula del mar i lloc de trobada per a reunions i altres esdeveniments.

OPERATIVA: Sobre aquest fonament científic, i amb una flota d'embarcacions adequadament informada i preparada, es realitzen accions de retirada d'artefactes perillosos i el rescat de tortugues marines, coordinats per Save the Med. En aquest nivell hi intervenen també institucions com el servei Marítim de la Guàrdia Civil, SASEMAR o la Fundació Palma Aquarium. En aquest nivell el paper dels pescadors i les autoritats portuàries és essencial, facilitant la participació activa de navegants i el sector del turisme nàutic en el seu conjunt i registrant la recollida en terra d'artefactes de pesca fantasma i tortugues marines.

El vaixell de Save The Med, el “Toftevaag”, està en aquets moments duent a terme una s campanya científica en aigües de Parc Nacional Marítim Terrestre de l'Arxipèlag de Cabrera fins al mes de setembre, quan s'iniciarà una gira d'un any per tots els ports de les Illes amb l'exposició Tots per la mar, tallers tècnics, reunions, visites de col·legis i altres actes de comunicació.

INFORMACIÓ SOBRE SAVE THE MED:

La Fundació Save The Med té com a missió aconseguir la regeneració de la mar Mediterrània i el seu treball s'articula al voltant de dos eixos fonamentals de treball: la reducció de la contaminació per plàstic i la creació d'àrees marines protegides.

En l'àrea de la reducció de la contaminació per plàstics, es realitzen programes educatius, activitats de ciència ciutadana i col·laboracions amb empreses locals per sensibilitzar i fomentar canvis en la societat per aconseguir la reducció de l'ús de plàstics d'un sol ús . Pel que fa a la creació d'Àrees Marines Protegides, a través dels seus equips de biòlegs, es duen a terme diversos projectes de recerca marina per aconseguir l'increment en la protecció i regeneració de l'entorn marí i per millorar la gestió de les existents.

Gràcies a la gran acollida i confiança de la societat, s'han incrementat la participació i col·laboració en les seves accions i en el teixit de relacions amb institucions públiques, altres organitzacions ecologistes, empreses locals i la comunitat en el seu conjunt. La fundació ha crescut de manera considerable aquest últim any. L'equip actual està format per 12 persones, resultat de la creixent consciència i cada vegada més urgent necessitat de conservar i regenerar l'ecosistema marí.

INFORMACIÓ SOBRE EL TOFTEVAAG (vaixell de Save the Med): és un antic ketch pesquer de Noruega. És el símbol del compromís de la Fundació amb les comunitats de pescadors. Les flotes pesqueres de la Mediterrània han explorat els mars durant més de 1000 anys. Aquestes comunitats duen a terme un llegat científic i cultural extraordinari. Des de la fundació creuen que per aconseguir avanços reeixits en la conservació, necessitem treballar junts i en col·laboració. Per això, el Toftevaag és la plataforma perfecta per connectar comunitats; les antigues i les que estan per venir.

Construït el 1910 per pescar arengada a l'Atlàntic Nord, va ser batejat amb el nom d'un llogaret al fiord Hardanger de Noruega, un lloc de trobada per als víkings. El 1989, després de la seva restauració a l'illa de Öckerö, a l'arxipèlag de Göteborg, Alnitak (ONG part del que avui és SAVE THE MED) el va adquirir. El Toftevaag s´ha convertit en un veritable punt de trobada; ha estat una oficina a l'aire lliure per a més de 3000 científics, professors, cineastes, equips corporatius, voluntaris i estudiants de més de 87 països de tot el món.