Desperfectes i pèrdues materials als ports de les Illes Balears a causa de la borrasca Glòria

21/01/2020, 15:46

La borrasca Glòria  s'ha deixat sentir també de forma notable a l'interior dels ports de les Illes Balears on s´han registrat diversos desperfectes.
El port més castigat ha estat el de Porto Cristo, on s’ han enfonsat dues embarcacions a causa de l´acumulació d´aigua de pluja a les banyeres.  L’ enllumenat públic de part del passeig marítim no funciona, per tant una part del port també es troba a les fosques.

Les fortes i persistents pluges han deixat impactants imatges a la localitat, com la del desbordament del 'Riuet', el torrent que desboca al port i que ha generat oscil·lacions del nivell de la mar.
En aquest cas s'han extremat les precaucions a causa del gran volum d'aigua que baixa cap al port i que podria generar complicacions per a les embarcacions amarrades.

La situació també es força complicada a Cala Rajada, a on s´ha enfonsat una altra embarcació i s´han produït nombrosos desperfectes a les infraestructures del port com les barreres d’accés a l´escullera o a les vies d´entrada.  

A Sóller i Portocolom, tres embarcacions han romput amarres, i dues més han donat la volta i han quedat inundades. Davant aquestes situacions, el personal de Ports de les Illes Balears ha contactat amb els responsables i propietaris i ofereix tota l' ajuda possible per tal d´assegurar millor els amarraments.

A Pollença, tot i que els danys no s´han produït a la zona del Port,  el fort temporal ha arrossegat avui embarcacions fins a la sorra al Port de Pollença. L'intens onatge ha desplaçat sense problemes alguns vaixells que estaven fondejats al mar i que han quedat fondejades a la platja.

A Sant Antoni de Portmany els principals efectes s´han donat a l´interior de l´estació marítima, on s´han produït inundacions, tant a les plantes superior i inferior com a les casetes de vigilància.
El temporal, a més, ha deixat Menorca incomunicada per mar. El port de Ciutadella va tancar a les 16:30 h del passat diumenge i les companyies han cancel·lat els seus trajectes o els han modificat.

El servei d'Emergències 112 confirmava aquest matí que seguim en alerta groga per fortes pluges i vent, i en alerta taronja per fenòmens costaners i demana extremar la precaució i no acostar-se al front marítim. En aquest sentit, des de Ports de les Illes Balears s´han tancat els accessos a les zones transitables dels ports i es treballa per tal de restablir la seguretat a totes les instal·lacions.

Durant aquesta legislatura, Ports de les Illes Balears compta amb un pla d'Inversions que suposarà l'execució d'obres per valor de 52,5 milions d'euros en el conjunt dels ports que gestiona directament Ports IB. Les obres contemplades dins el Pla sumen un total de 51 intervencions, sota el criteri de millora de les instal·lacions portuàries en seguretat, qualitat, sostenibilitat i també en operativitat . Amb aquestes inversions, Ports de les Illes Balears vol assegurar que la seguretat dels seus usuaris i l´eficàcia de les seves insfraestructures en front de situacions meteorològiques adverses com les actuals, cada cop més freqüents com a conseqüència del canvi climàtic.