Ports IB invertirà 52,5 milions d'euros en inversions portuàries durant aquesta legislatura

28/11/2019, 16:32

/Ports IB ha aconseguit passar de 50 milions d'euros de deute a 18 milions amb l'objectiu de deixar deute 0 en acabar aquesta legislatura

El Consell d'Administració de Ports de les Illes Balears, presidit pel conseller de Mobilitat i Habitatge, Marc Pons, ha aprovat avui el Pla d'Inversions per a la legislatura 2019-2023, que suposarà l'execució d'obres per valor de 52,5 milions d'euros en el conjunt dels ports que gestiona directament Ports IB.

Les obres contemplades dins el Pla sumen un total de 51 intervencions, 34 a ports de Mallorca, 10 a Menorca i 7 a Eivissa. D'aquestes obres actualment n'hi ha que s'estan executant i altres que es troben en distintes fases d'execució.

Tots els projectes que inclou el Pla d'Inversions es desenvolupen sota el criteri de millora de les instal·lacions portuàries en seguretat, qualitat, sostenibilitat i també en operativitat, especialment en el cas dels ports amb ús comercial, com el de Son Blanc de Ciutadella. No obstant això, no són projectes únicament de millora de les instal·lacions portuàries, sinó que suposen també la millora de l'entorn urbà en el qual es troben com a part essencial del municipi. Millores tant del punt de vista estètic i urbanístic com, en moltes de les actuacions, dels serveis municipals de subministrament. En aquest sentit, cada un dels projectes són sempre treballats i consensuats amb l'Ajuntament del municipi.

Aquesta planificació, dóna continuïtat al Pla d'obres que es començaren a executar la legislatura passada. El conseller Marc Pons ha destacat que: "és possible executar aquest Pla perquè amb la gestió dels darrers 4 anys a Ports IB hem aconseguit convertir una empresa pública que estava pràcticament enfonsada amb una empresa amb beneficis. El 2015 ens vàrem trobar amb un deute financer de 50 milions d'euros, tancam el 2019 amb un deute de 18 milions d'euros i el nostre objectiu és acabar aquesta legislatura amb deute 0".

La salut econòmica de Ports IB permet que funcioni com a ens autònom en l'àmbit econòmic, ja que no depèn dels pressupostos de la Comunitat. Tots els projectes que s'estan executant en aquests moments i els que s'executaran són inversions amb fons de Ports IB. Aquesta autonomia financera ha permès que Ports IB aporti 10 milions d'euros als Pressupostos de la Comunitat, que repercutiran en altres àrees en benefici del conjunt dels ciutadans.

Entre les principals inversions que inclou el Pla d'Inversions 2019-2023, es poden destacar:

-Port de Sóller (1.000.000?€). Reparació del moll adossat al contradic i reparació de paviments, entre d'altres.

-Cala Rajada. Reparació i millora del dic d'abric, actuacions a la dàrsena interior per a la reordenació d'usos de l'esplanada, entre d'altres. És un projecte de quasi 6 milions (5,9 milions), dels quals se'n preveu ja 1 milió per 2020.

-Port d'Andratx: reposició de paviments i equipaments de l'Avinguda Almirant Riera i condicionament del mantell d'escullera, millora de l'abric del dic. (1,8 milions)

-Portocristo (1,1 milions). Renovació de la pavimentació i actuacions d'accessibilitat.

-Portocolom: restauració dels escars. El pressupost estimat és de 2 milions.

-Sant Antoni de Portmany (860.000 euros). Nou edifici d'oficines i altres actuacions. Actualment en execució.

-Port de Fornells: continuació del projecte de remodelació integral del port (6,5 milions). Actualment en execució la segona part de la primera fase.

-Port exterior de Ciutadella-Son Blanc (11,3 milions): nova estació marítima i accés al moll de llevant, entre altres actuacions. L'objectiu és millorar el servei als passatgers, optimitzar l'operativitat del port i la seguretat. La nova estació marítima serà el projecte més destacat.

-Port interior de Ciutadella: reparació i rehabilitació del pont de la colàrsega del port interior i escala de connexió entre el port i l'aparcament (460.000 euros), entre d'altres.

Si al pressupost de 52,5 milions d'euros que destinarà Ports IB se li suma les inversions que faran els clubs nàutics als ports de gestió indirecta durant aquests pròxims quatre anys, per un valor de 45 milions d'euros, la inversió global als ports de les Illes Balears competència de Ports IB és de 97 milions d'euros.

També s'executaran obres a altres ports com Cala Bona, Portopetro, Banyalbufar, Colònia de Sant Jordi, entre d'altres.

Per una altra banda, s'instal·laran punts de recàrrega per a vehicles elèctrics i plaques solars per valor de 575.000€ així com camps de boies a les zones establertes al Decret de Posidònia pressupostat en 250.000€.

Finalment, també s'invertirà a dotar els ports de gestió directa d'equipaments d'assistència a l'embarcament i desembarcament per a persones amb mobilitat reduïda.