Les obres d’accés a l’embarcament del port de Son Blanc de Ciutadella avancen i estaran acabades abans de Sant Joan

21/03/2018, 15:55

Ja s'han adjudicat les del moll sud del port exterior, que començaran l'octubre

El conseller de Territori, Energia i Mobilitat i president de Ports de les Illes Balears, Marc Pons, ha realitzat avui una visita al port de Son Blanc, de Ciutadella, per comprovar l’evolució de les obres d’adequació de l’accés d’embarcament de passatgers. El conseller, acompanyat de la presidenta del Consell Insular de Menorca, Susana Mora, i de la batlessa de Ciutadella, Joana Gomila, ha afirmat que estaran llestes abans de les festes de Sant Joan.

Segons ha explicat el conseller, l’empresa adjudicatària de les obres ha decidit duplicar la plantilla per garantir que les obres estaran concloses.

Aquesta obra, que va començar a finals de l’any passat, suposarà, una vegada acabada, que el port ciutadellenc ofereixi una imatge molt millor als passatgers, amb un espai d’accés de major comoditat.

L’obra d’adequació de la zona d’embarcament i dels accessos dels passatgers del moll oest del port exterior l’executa la UTE COPCISA, SA: Construcciones Olives, SL, per un import d’1,74 milions d’euros (rebaixa respecte del preu de licitació, que era de 2,5 milions).

Les obres consisteixen bàsicament en:

— La substitució dels elements provisionals del passadís actual per una nova infraestructura que farà més còmode, agradable i curt el trajecte des de la terminal al vaixell.

— El passadís tindrà un tram amb cinta mecànica i un tancament amb una malla metàl·lica tensada que protegirà els passatgers de les inclemències del temps, tant del sol com del vent o de la pluja.

A més, el recorregut s’escurça visualment amb imatges, que el fan més agradable.

Ara s’estan fent feines d’estructura: fonaments, pilars i forjats.

A la vegada, els industrials contractats per a la instal·lació dels tancaments i la cinta transportadora estan a hores d’ara treballant en la fabricació d’aquests elements.

Durant la visita, el conseller Pons ha anunciat també que ja s’han adjudicat les obres del moll sud del port exterior i que començaran el mes d’octubre, després de la temporada turística.

Aquestes obres ja estan licitades per un import de 236.976 euros i estan destinades a vaixells d'entre 70 i 80 metres com a màxim. Una vegada acabades, el port tindrà cabuda per a més embarcacions. Es preveu que aquestes obres s’acabin a principis de 2019.

Ports IB invertirà més de 10 milions a Ciutadella

Entre les obres que s’estan executant al port exterior i les que també estan en marxa en el port interior, el Govern de les Illes Balears, a través de Ports IB, invertirà més de 10 milions d’euros a Ciutadella.

Ports IB fa una inversió total a les Illes de 34 milions d’euros, dels quals 17 es destinen a inversions de millora dels ports de Menorca: 10 milions per als ports de Ciutadella i 7 per al de Fornells.

D’altra banda, el conseller Pons també ha explicat que aquesta setmana s’han iniciat els treballs per a la instal·lació d’un escàner i d’un nou detector de metalls per al control exhaustiu de l’equipatge de mà dels passatgers. L’import que s'hi dedica és de 82.885 euros i el procés de col·locació durarà un mes.

Pròximament també es farà una modificació del tancament de la zona de control d’accessos al passatge a l’interior de l’estació marítima del mateix port exterior de Ciutadella.

Cal recordar que, a més de les obres avui visitades i les anunciades, també està prevista (ja en marxa) l’adquisició d’una passarel·la mecànica per facilitar l’embarcament i el futur projecte de remodelació de l’estació marítima de Son Blanc, un projecte que té una previsió d’uns 3,8 milions d’euros i que serà la darrera fase per millorar el port.

S'ha de recordar que, paral·lelament a les obres de Son Blanc, s’estan desenvolupant també les obres de millora del port interior. La primera fase de les obres consisteix en la reconstrucció i pavimentació de la zona de la colàrsega. Ports IB inverteix 2,9 milions en aquestes obres.