Les obres del Moll des Riuet estaran llestes el mes d’abril i per Setmana Santa no hi haurà afectació a la zona comercial

12/03/2018, 15:19

El conseller de Territori, Marc Pons, ha visitat avui les obres, que suposaran una millora estructural i estètica del port, avancen a bon ritme

El Conseller de Territori, Energia i Mobilitat del Govern de les Illes Balears, Marc Pons, ha visitat les obres de reforma que Ports de les Illes Balears (PortsIB) va iniciar el passat 10 de novembre al port de Portocristo.

Per a la Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat, millorar el port de Portocristo ha estat una prioritat, i molt prest estarà renovat totalment.

Els treballs, que es desenvolupen amb normalitat i a bon ritme, consisteixen en la restauració del marge de Llevant del moll del Riuet i l’ampliació dels banys, amb una inversió total de 596.337 euros, uns 240.000 euros menys que el pressupost de licitació previst inicialment. Durant la visita el conseller ha destacat que " volem millorar Porto Cristo sese interferir en el funcionament de la ciutat" i ha descat que " arribarem a Setmana Santa amb les obres practicament enllestides".

Es tracta d'una inversió necessària i imprescindible per resoldre i consolidar la part del Moll del Riuet que no només és estructural, sinó que també una millora d’imatge, amb el canvi de la pavimentació. És una actuació que dóna resposta a una demanda històrica.

La previsió és que les obres estiguin enllestides el mes d’abril, de manera que es podrà començar la temporada del 2018 amb un port més segur i més embellit amb el nou paviment.

Des d’ara a la Setmana Santa, s'acceleraran els treballs de pavimentació en la zona on estan ubicats els comerços i restaurants, de manera que tota la nova pavimentació estigui col·locada.

La primera actuació que s'ha fet és la reforma i ampliació dels banys per adaptar-los a la normativa vigent. El pressupost de licitació era de 84.830,95 € i finalment es va adjudicar per 70.918,66?€, amb una baixa del 16,40%.

Pel que fa a la segona actuació, s’està reforçant el mur del marge de Llevant del Riuet. El projecte va ser aprovat amb un pressupost inicial de 753.288,62?€ IVA exclòs i un termini d'execució de 5 mesos. Finalment, es va adjudicar a la UTE Copcisa SA/ Construcciones Olives SL per 525.418,81?€ IVA exclòs, el que suposa una baixa del 30% sobre el pressupost de licitació.

El moll presentava símptomes d'inestabilitat, a causa de l'enfonsament del mur cantil. Per reforçar el mur, s’estan col·locant 94 pilons de 20 metres. S’han instal·lat ja el 90% aquests elements, necessaris pel reforçament del mur del canti'l del marge de Llevant, la intervenció sense dubte més important.

També s’estan renovant els serveis afectats per la deformació de la biga cantil l'enllumenat i torretes elèctriques, i la pavimentació. Aquesta actuació suposarà una renovació de la imatge del port. Igualment, es preveu una reforma circulatòria d'acord amb el plantejament fet per l'Ajuntament, potenciant l'ús públic de la zona. Aquesta serà, pràcticament, la darrera fase.

Les instal·lacions estan executades en un 70% i la pavimentació en un 10%.
Les inversions coincideixen amb el 50 aniversari del Moll del Riuet i el 49 aniversari del Club Nàutic de Portocristo.

Aquestes actuacions s'emmarquen dins el pla d'inversions de millora de les instal·lacions portuàries gestionades per Ports de les Illes Balears amb una inversió directa aproximada de 34 milions d'euros.

També val recordar que aquestes actuacions se sumen l'enderrocament dels escars de Portocristo (construccions de casetes de pescadors en molt mal estat), ja fet després que Ports adquirís els terrenys on s'ubicaven. Ara la zona s'ha convertit en un espai obert del port.

En aquesta legislatura, Ports IB execut un pla d'inversió a tots els ports per valor de 34 milions d'euros en el conjunt de les Illes i just en 2018 s’hi destinen 16 milions d'euros. En el conjunt de tota la passada legislatura la inversió fou únicament de 2 milions per a tots els ports de les Illes.