PortsIB comença les obres dels ports interior i exterior de Ciutadella

27/11/2017, 10:50

Hi destina 5,7 milions d’euros més IVA a aquestes cinc actuacions, dins una inversió global a Menorca aquesta legislatura que s’aproxima als 20 milions

La primera fase de la reforma del moll de la ribera sud del Port Interior i les altres quatre intervencions estaran finalitzades abans de les festes de Sant Joan

Ports de les Illes Balears (PortsIB) ha començat avui a executar el pla d’actuacions que permetrà reformar i millorar els ports Interior i Exterior de Ciutadella, i que comptarà amb una inversió de 5,7 milions d’euros. Aquesta intervenció s’afegeix a altres ja executades, com la reforma d’urgència del port Interior de Ciutadella, i altres encara no licitades, com la de la nova Estació Marítima, que incrementa la inversió global als ports de Ciutadella per sobre dels 10 milions d’euros. Així ho ha anunciat avui el conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons, al dic de Son Blanc, durant la presentació a la societat civil de l’inici d’obres. Pons ha estat acompanyat pel director general de Ports i Aeroports, Xavier Ramis, i pel director gerent de PortsIB, Pedro Puigdengoles. A l’acte han assistit la batlessa de l’Ajuntament de Ciutadella, Joana Gomila, i del teixit empresarial.

En concret, el pla d’obres que ha començat avui contempla al port interior la reconstrucció i pavimentació del moll sud, i la instal·lació de torretes elèctriques, mentre que al port exterior preveu l’adequació dels accessos del passatge, la instal·lació de la rampa-passarel·la per facilitar els embarcaments i desembarcaments a les passatgeres i passatgers, i l’adequació del moll sud. El gener es començarà amb l’execució d’aquest contracte. En total, en els pròxims mesos el port Interior rebrà una inversió de 2,9 milions d’euros més IVA i el port Exterior 2,75 milions, més la quantitat final per la que s’adjudiqui el moll sud, que ara està prevista en 233.152 euros. En aquest sentit, PortsIB està aconseguint adjudicar les obres previstes amb importants baixes, la majoria d’entre un 20% i un 40%, que permetran optimitzar al màxim els recursos públics.

Segons ha indicat que amb Balears i Ciutadella “estem complint amb el compromís marcat. Havíem fet a principi una radiografia dels ports de les Balears i teníem claríssim que el port de Ciutadella necessitava d’importants inversions per reformar l’interior i acabar l’exterior, que encara mantenia deficiències en el servei”. “L’objectiu global - ha afegit -és dotar a les instal·lacions portuàries de major seguretat, optimitzar les infraestructures, i millorar la seva accessibilitat a l’estació marítima i zona d’embarcaments i, també, en el cas del port interior, embellir les infraestructures (pavimentació, dotació elèctrica...) d’un port tan emblemàtic”.

El conseller ha recordat que aquest Nadal farà un any que una part del moll interior de Ciutadella es va obrir literalment en una de les seves cruïlles tot desplaçant-se al llarg de 30 metres per uns 2 metres d’ample, conseqüència del seu deteriorament del paviment, i que gràcies a una intervenció d’urgència i una inversió de 0,9 milions més IVA, PortsIB va reparar la zona més afectada abans de l’estiu. Arran d’aquell incident, l’empresa pública va definir el pla de millora integral del port Interior que es comença a executar avui, de 2,9 milions més IVA, amb la qual cosa el port Interior rep prop de 4 milions d’euros, més IVA, en inversions.

Per la seva part, la batlessa ha explicat que l’Ajuntament complementa aquestes inversions amb una millora del clavegueram i que “estem contents d’aquestes inversions als dos ports, que milloren la seguretat i comoditat, i que incideixen en l’economia, en el turisme, i en la qualitat de la població, i per tant agraïm a PortsIB que hagin fet aquest esforç”

Pel que fa a la reforma del port Exterior, el principal objectiu és millorar l’accessibilitat, i per tant la comoditat del passatge i de les empreses. En aquest sentit, el pla d’obres permetrà abans de l’estiu adequar els accessos del passatge i instal·lar-hi una rampa-passarel·la per facilitar els embarcaments i desembarcaments. Igualment, el febrer, s’iniciarà l’adequació del moll sud que està ara en licitació i té un pressupost de 233.152 euros. Finalment, s’està definint el projecte de la nova Estació Marítima, pressupostat en 3,8 milions d’euros. En total hi haurà una inversió de 7,5 milions d’euros més IVA.

Ports de les Illes Balears també preveu una inversió de prop de 6 milions d’euros al Port de Fornells, amb la qual cosa a Menorca hi destinarà aquesta legislatura uns 20 milions d’euros.
El conseller ha indicat que l’objectiu és que tant la primera fase de les obres en el port interior com les obres i accessos del passatge i l’adequació del moll sud del port Exterior estiguin finalitzades abans de les festes Sant Joan, 23 de juny. Totes aquestes inversions s’emmarquen dins el pla d’inversions de millora de les instal·lacions portuàries gestionades per Ports de les Illes Balears amb una inversió directa aproximada de 34 milions d’euros en el conjunt de les Illes (quasi 20 a Menorca), amb la qual estam aconseguint uns ports més segurs, eficients i sostenibles, i que els ciutadans tinguin més possibilitats de gaudir de la mar, així com d’aprofitar el transport marítim.

DETALL DE LES INTERVENCIONS:

PORT INTERIOR:
REFORMA MOLL CANTIL DE LA RIBERA SUD PORT INTERIOR
  • Objectiu: Dotar-lo d’estabilitat i renovar la seva imatge. Fer-hi una plataforma única per a paviment i voreres, i millorar la pavimentació actual i els serveis. Inici d’obra el 27 de novembre.
  • Inversió: Pressupost inicial de licitació 4,58 milions d’euros + IVA. Adjudicat a ACCIONA CONSTRUCCIONES SA per 2,76 milions d’euros + IVA, amb una baixa del 39,87%. S’hi han presentat 10 empreses.
  • Termini d’execució de dotze mesos. s’hi han presentat deu empreses.
INSTAL·LACIÓ DE TORRETES ELÈCTRIQUES AL MOLL INTERIOR
  • Import de l’adjudicació: 83.547 euros + IVA. Inici 4 de desembre. Està previst que acabin el 31 de gener del 2018. L’empresa adjudicatària ha estat Data & Power SL.

PORT EXTERIOR:
ADEQÜACIÓ ZONA D’EMBARCAMENT DEL MOLL OEST DEL PORT EXTERIOR
Adjudicada per 1,74 milions d’euros + IVA a la UTE COPCISA, S.A:-Construcciones Olives, SL, amb una baixa d’un 20,18%. El pressupost de licitació era de 2,18 milions d’euros. S’hi han presentat set empreses. Inici d’obres: desembre i final l’11 de maig.
PASSAREL·LA MÒBIL PORT EXTERIOR
El gener del 2018 s’iniciarà la fabricació d’una passarel·la mòbil per al port exterior de Ciutadella. Aquesta actuació té un pressupost de licitació de 750.000€ i un termini d’execució i instal·lació de 8 mesos. S’hi han presentat dues empreses, Adelte Ports & Maritime, SLU i Talleres Milan, SA.
MILLORAR OPERATIVITAT EN ZONA DE CÀRREGA I DESCÀRREGA DEL PORT EXTERIOR
  • PortsIB ha publicat el concurs per executar l’adeqüació del moll de la ribera sud i permetre de manera adeqüada i segura l’operativitat d’embarcacions en aquesta zona possibilitant-hi la càrrega i descàrrega, tal i com des de Ports de les Illes Balears ens vam comprometre. El pressupost de licitació és de 233.152 euros i està previst un termini d’execució de 3,5 mesos i començar el febrer, per acabar abans de Sant Joan.