La Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat inverteix 3,5 milions per modernitzar els accessos per embarcar en el port Son Blanc de Ciutadella i el moll oest

13/07/2017, 13:50

Aquest projecte s’emmarca en el Programa d’actuació de millora dels ports de Menorca que desenvolupa intervencions per valor de 20 milions d’euros

La Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat invertirà 3,5 milions per modernitzar els accessos a l’embarcament i desembarcament de passatgers en el port Son Blanc de Ciutadella, segons han explicat avui el conseller Marc Pons; el director general de Ports i Aeroports de la Conselleria, Xavier Ramis, i el gerent de l’empresa Ports Illes Balears, Pere Puigdengoles.

Marc Pons ha manifestat que aquest projecte és un compromís adquirit per millorar les condicions d’accés als vaixells per tal que siguin més modernes, segures i confortables. Les actuacions consistiran en el tancament metàl·lic dels accessos, la dotació d’una cinta transportadora en un tram, una nova pavimentació de colors per evitar la monotonia, plafons amb imatges de Menorca i una nova il·luminació.

“Es un projecte ambiciós que marcarà una diferència molt important respecte de la situació actual”, ha assenyalat el conseller de Territori, Energia i Mobilitat. Està previst que les obres s’inicien en novembre i acabin en març de 2018, a punt per abordar l’inici de la temporada.

Una vegada finalitzades aquestes actuacions, la previsió és dotar també el moll oest d’una passarel·la que faciliti l’accés dels passatgers a l’embarcació, projecte que implica una inversió de 1,1 milions d’euros. Aquesta passarel·la serà mòbil i permetrà la pujada dels passatgers als bucs des de la cota del moll al portaló d’accés, sense la necessitat de fer-ho per la bodega. Té un pressupost de 1,1 milions, sortirà a licitació a finals d’aquest mes de juliol i finalitzarà en juny de 2018. Aquesta mesura completarà les millores per a l’embarcament en el moll oest. El conjunt de les actuacions arriba als 3,5 milions.

Programa de millora dels ports de Menorca

El conseller Marc Pons ha destacat que des de l’inici de legislatura s’està desenvolupant el Programa d’actuació de millora dels ports de Menorca, que inclou intervencions en el port de Son Blanc, port interior de Ciutadella i Fornells. “Hi ha projectes ja realitzats, alguns que estan a punt d’iniciar la fase de licitació d’obres, com el port Son Blanc , i altres en fase de redacció. Tots ells sumen inversions de més de 20 milions d’euros”, ha manifestat Marc Pons.

Detall d’actuacions per ports:

Port interior de Ciutadella: el 22 de maig quedaren enllestides les obres d’emergència, que suposaren 1,1 milions, complint així el compromís adquirit amb el sector empresarial i social d’acabar abans de l’inici de la temporada. S’ha instal·lat un pantalà per al desembarcament de passatgers de creuers i en octubre s’iniciarà el projecte de millora integral del port interior de Ciutadella (3,5 milions d’euros). La suma total supera els 4,6 milions.

Port Son Blanc: ja s’han realitzat millores de l’accés rodat; està també el projecte avui presentat, i està prevista la instal·lació d’un nou bol·lard (sistema d’amarrament de vaixells) en el moll E del port exterior de Ciutadella que potenciarà la seva capacitat operativa. Tindrà un cost de 70.000 euros i els treballs començaran l’agost i acabaran en setembre.
Finalment, està la passarel·la mòbil per a l’embarcament dels passatgers. Hi ha previst també abordar millores en els molls est i sud, una vegada es completin les actuacions en el moll oest. En ambdós casos, s’estudiaran els mecanismes més adequats en el mateix projecte que ha de dissenyar l’ampliació i millora de l’estació marítima. Tots els projectes suposen una inversió propera als 9 milions.

Port de Fornells: S’ha consensuat amb el municipi en un procés participatiu la millora global del port que es divideix en diferents actuacions. Ja s’ha executat el canvi de paviment i la recuperació de l’espai que ocupava el restaurant que es va incendiar. Està en licitació (fins al 18 de juliol) la redacció del projecte que inclourà les tres obres més importants. El pressupost estimat de les obres és de 6.100.000 d’euros i l’inici està previst per al mes d’octubre.

Marc Pons, acompanyat de Susana Mora, Noemí Camps, Xavier Ramis, Pere Puigdengoles en els accessos d'embarcament que es milloraran.

Imatge de la presentació del projecte de millora del port Son Blanc.

Documents adjunts:

Presentació del projecte de millora del port Son Blanc.

Talls de veu adjunts:

Tall de veu del conseller de Territori, Energia i Mobilitat.