Les obres de millora del port de Fornells permeten recuperar la primera línia per a l'ús públic aquest estiu

18/05/2017, 14:38

El conseller Pons ha destacat que es compleix el compromís adquirit amb l'ajuntament i els ciutadans

El conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons, ha visitat aquest matí el port de Fornells per veure com s’estan ultimant les obres de millora que s’han duit a terme durant els últims mesos i que permetran recuperar l’espai de la primera línia per a l’ús públic ja per aquest estiu.

Durant la visita, el conseller Marc Pons, acompanyat pel batle des Mercadal, Francesc Ametller; la segona tinent de batle Eulària Garriga; el director general de Ports i Aeroports del Govern balear, Xavier Ramis, i el gerent de Ports de les Illes Balears, Pedro Puigdengoles, ha pogut conèixer de primera mà les actuacions de millora executades en la zona portuària, centrades en la nova, pavimentació, el condicionament de la zona des Pla, l’ habilitació dels passos de vianants i el canvi de lluminàries. Aquestes millores han tingut un pressupost d’uns 81.000 euros.

El conseller Pons ha manifestat que s’estan complint els compromisos assumits amb els ciutadans i amb l’Ajuntament de treballar mà a mà i acabar com més aviat millor aquestes millores amb vistes a la temporada estival. En aquest sentit ha destacat que ja aquest estiu “la millora paisatgística és evident i Fornells guanya un nou espai que fins ara era d’ ús privatiu”.

Ha recordat el conseller que el port de Fornells és una de les prioritats d’aquest Govern i que el pla de reordenació integral del port –consensuat amb l’Ajuntament i els ciutadans mitjançant un procés participatiu- suposarà una inversió global d’un 7 milions d’euros. El conseller ha explicat que ara es licitarà la redacció del projecte i ha situat l’horitzó de 2019 per la finalització del conjunt del projecte.

Quant a les millores avançades per recuperar i embellir la zona de port una de les accions s’ha centrat en la substitució del paviment al passeig marítim, amb un cost de gairebé 50.000 euros. S’ha substituït el paviment a les zones ocupades amb llosetes de color granat per un paviment compost per duropetreo acolorit envetat per una franja del mateix paviment en un altre color.

El condicionament de la zona des Pla i els passos de vianants al port de Fornells han tingut un cost de 19.390 euros. Avui s’ha procedit a retirada de la tanca perimetral de la zona que ocupava el restaurant Es Pla, en la que s’ha realitzat una adequació provisional del paviment. Aquest paviment provisional permet millorar la imatge de la línia del nucli de Fornells de cara a la temporada turística.

L’ habilitació de quatre passos de vianants estarà llesta per al proper dia 26 de maig. Aquests passos permetran donar continuïtat per als vianants a ambdós costats del passeig marítim i obligaran els vehicles a reduir la velocitat. L’asfalt del pas s’eleva fins a la voravia, de manera que siguin accessibles per a tothom.

I, finalment, procedirà al canvis de la lluminària als fanals, la qual cosa millorarà la qualitat del servei per estar dissenyada en led sota el concepte de “sostenibilitat ambiental”, reduirà així mateix els costos de manteniment i d’energia, i evitarà enlluernaments gràcies a la seva llum blanca. Aquesta actuació té un cost de més de 12.400 euros i estarà finalitzada el proper dia 6 de juny.

Projecte de reordenació global del port de Fornells

Preveu distintes unitats d’actuació i una inversió global d’uns 7 milions d’euros:

  • Rehabilitació de paviments i nova il·luminació del passeig marítim. (Actuacions realitzades i ja concloses per aquest estiu)
  • Nova rampa de varador d’embarcacions esportives. S’està ultimant el projecte.
  • Rehabilitació i reforç del moll de ribera, soterrament del dipòsit de la gasolinera i reforma de la rampa varador i reordenació d’espais de la plaça i creació d’edificacions de serveis. S’està tramitant la licitació de la redacció del projecte per 180.000 euros (el projecte).
  • Reparació i millora del dic i remodelació del contradic.

Avui s'han retirat les tanques de la zona des Pla i s'ha pogut comprovar la millora de l'espai on es va incendiar el restaurant.

Talls de veu adjunts: Declaracions del conseller Marc Pons.