El conseller Marc Pons visita el nou pantalà per a creuers del port interior de Ciutadella i anuncia inversions en seguretat

09/06/2016, 13:31

El conseller presenta els cartells d'informació i prevenció que ha elaborat Ports IB, en col·laboració amb l'Ajuntament, per a les festes de Sant Joan. També ha informat de la millora dels sistemes de seguretat en tots els ports de Menorca.

El conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons, ha visitat avui el nou pantalà per a creuers que ha instal·lat Ports de les Illes Balears al port interior de Ciutadella.
Gràcies a aquesta nova instal·lació, enguany els primers creuers ja han pogut fer ús d’una plataforma, ubicada a la ribera nord del port interior de Ciutadella. L’estructura permet el desembarcament per a les embarcacions auxiliars dels creuers i inclou totes les condicions d’accessibilitat necessàries per assegurar un trànsit segur i ordenat.

D’aquesta manera, ja es pot separar els trànsits dels distints usos portuaris i evitar confusions i problemes de coordinació que fins ara es produïen per la manca d’un espai propi per als creueristes.

Així mateix, aquesta plataforma permet un millor control de passatgers, així com incrementar la qualitat de les tasques d’atenció als creueristes en el moment d’arribar al port (per donar acreditacions i facilitar informació sobre Ciutadella). El pantalà també es podrà utilitzar per a altres activitats complementàries i compatibles durant els períodes d’inactivitat de creuers.
L’obra ha tingut un cost de 43.758 euros i ha estat executada per l’empresa Aislamientos Térmicos de Galicia, SA.

Enguany Ports de les Illes Balears ha rebut 9 sol·licituds d’arribada de creuers, des de maig fins al proper mes d’octubre. Els tres vaixells que han demanat fer escala a Ciutadella són el Seaborn Sojourn, The Word i National Geographic Orion.

Millora dels sistemes de seguretat

D’altra banda, Marc Pons ha informat que la Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat ha tret a concurs la contractació de serveis de seguretat en els ports de Ciutadella (exterior i interior) i també de Fornells per als propers quatre anys, i s’hi ha destinat prop de 300.000 euros (295.000 sense IVA).

Aquesta convocatòria respon a l’objectiu de la Conselleria d’anar avançant en la millora de les infraestructures i serveis dels seus ports com, en aquest cas, el de Ciutadella.
La contractació d’aquest servei de seguretat, que actuarà sota la direcció de les forces i cossos de seguretat destinats als ports, suposa una important inversió per tal de donar als passatgers més tranquil·litat i seguretat sempre baix el control de les forces de seguretat.

Fins ara, únicament es desplegaven aquests sistemes de seguretat durant les festes de Sant Joan de Ciutadella, però ara hi haurà servei de vigilància durant tot l’any, reforçat en les dates de major afluència.

Aquest concurs per a un servei de seguretat integral permetrà estendre també el control —i així incrementar-ne la seguretat— en els passatgers de creuers que recalin a Ciutadella, amb l’ordenació del trànsit dels passatgers en la seva arribada i partida del port en les barques auxiliars dels creuers.

L’objectiu és el normal control del passatge —per contribuir-ne a la seguretat— de la mateixa manera que es fa en altres ports i en els aeroports.
Igualment, està prevista la possibilitat de servei de seguretat nocturn per a vaixells comercials o grans iots que ho sol·licitin, servei que es repercutiria (econòmicament) als sol·licitants.
El concurs estarà resolt en els propers dies.

Cartells de Sant Joan

També avui, el conseller ha presentat una nova iniciativa que es posa en marxa enguany, fruit de l’acord entre Ports de les Illes Balears i Autoritat Portuària, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Ciutadella.

Es tracta de la col·locació de cartells informatius amb recomanacions sobre la festa de Sant Joan i amb el recordatori de normes de conducta bàsiques perquè aquests dies festius transcorrin amb total tranquil·litat i normalitat.

Així doncs, es col·locaran cartells a tots els punts de trànsit de persones durant els dies previs i els de les festes. És a dir, hi haurà cartells als ports d’Alcúdia i Ciutadella. També s’ha arribat a un acord amb AENA i haurà cartells a la terminal de l’aeroport de Menorca.

Les recomanacions que apareixen als cartells, entre d’altres, són les següents:
— Com viure la festa amb seguretat: no tocar brides ni elements dels cavalls, portar calçat adequat, obrir passadís als cavalls i evitar circular amb cotxets d’infants.
— Recordatori de les normes de convivència: emprar els lavabos públics, evitar fer un mal ús de les botelles i viure la festa sense excessos.

El conseller, Marc Pons, acompanyat de la vicepresidenta del Consell, Susana Mora, i de l'alcaldesa de Ciutadella, Joana Gomila, durant la presentació dels cartells ubicatas en l'estació marítima.

El conseller, durant la visita al nou pantalà per a creueristes en el port interior de Ciutadella, juntament amb la vicepresidenta insular Susana Mora, el gerent de Ports IB, Pedro Puigdengoles, i un responsable del port.