I Fòrum del Cluster Marítim de les Illes Balears

05/04/2011, 00:00

El president destaca el caràcter estratègic del sector marítim perquè genera una activitat econòmica “sostenible i d’alt valor afegit”

Francesc Antich manifesta la voluntat de l’executiu de continuar donant suport actiu a un conjunt d’activitats que suposen més de 8.000 llocs de feina directes 

El president del Govern, Francesc Antich, ha destacat avui el caràcter estratègic que té el sector marítim per a la comunitat balear, perquè genera una activitat “sostenible” i “d’alt valor afegit”, lligada directament a un turisme especialitzat, durant l’acte d’obertura del I Fòrum del Clúster Marítim de les Illes Balears, que se celebra al centre de cultura de l’Obra Social de “Sa Nostra” de Palma fins aquest horabaixa.

En el decurs de la seva intervenció, Antich ha recordat que el Clúster Marítim ha demostrat una “gran solidesa” en l’àmbit estatal, i que juntament amb els altres clústers de les Illes suposa una aposta conjunta dels grups d’empreses per donar resposta a les oportunitats que es generen en cada sector econòmic. En aquest sentit, ha recordat la importància de tota l’activitat relacionada amb la mar, en una comunitat com la de les Illes Balears, que està tan estretament lligada a la indústria turística.

En aquest sentit, cal recordar que el Clúster Marítim de les Illes Balears (CMIB) es va constituir el 27 de novembre de 2008, com un agrupament de patronals, sindicats, administracions i institucions públiques, entre d’altres, amb l’objectiu de convertir-se en element aglutinador dels diferents sectors relacionats amb la mar. Per part del Govern, en el consell assessor del clúster participen, a més de la Conselleria de Turisme i Treball, altres conselleries, com la de Medi Ambient i Mobilitat i la d’Innovació, Interior i Justícia.

El president ha emmarcat també el suport del Govern al CMIB en la política d’impuls dels clústers, com a dinamitzadors de la innovació en les empreses i de la generació de més competitivitat, així com de la col•laboració entre el sector públic i el privat.

Prop de 1.200 empreses a Balears

L’aposta de l’executiu al sector es fonamenta en el seu caràcter estratègic, tenint en compte que prop de 1.200 empreses, la majoria de tipologia petita i mitjana, conformen el teixit empresarial d’aquesta activitat, que dóna feina a més de 8.000 persones de forma directa, a la qual se li ha de sumar tota l’ocupació indirecta que genera.

Un punt de trobada de tot el sector

El I Fòrum del Clúster Marítim de les Illes Balears recull, per primera vegada a les Illes, les opinions i propostes de tota la xarxa de sectors i subsectors que viuen de la mar: patronals i sindicats, confraries de pescadors, estacions nàutiques i administracions, entre d’altres.

Alguns dels temes que es debaten al llarg de la jornada són els nous reptes que es presenten davant la difícil conjuntura econòmica, la innovació en el sector del mar o la cooperació regional i sectorial, així com el desenvolupament del Pla Estratègic 2011-2013 per al sector marítim, que vol impulsar un dels àmbits que més capacitat de generació econòmica té a les Illes, i que està cridat a ser un dels motors de la recuperació.

La consellera de Turisme i Treball, Joana Barceló, assisteix a les 17.00 hores a la cloenda de la trobada.