Juliol 09. El Govern gestiona, des de dia 1 de juliol, el Parc Nacional de Cabrera

02/07/2009, 02:00

El conseller de Medi Ambient del Govern de les Illes Balears, Miquel Àngel Grimalt ha presidit a Cabrera l’acte simbòlic on s’assumeixen de manera efectiva les competències del parc nacional per part del seu departament.

Durant l’acte s’ha aixecat una bandera de Balears per simbolitzar que les decisions de Cabrera, des de l'1 de juliol, es prenen des de la Comunitat Autònoma. Així mateix s’ha descobert una placa commemorativa on s’explica que el Govern de les Illes Balears és el nou titular de les competències de l’arxipèlag, després del traspàs que es va fer efectiu el passat divendres per un valor de 4,8 milions d’euros anuals.

 

 

 

 

El conseller Grimalt, que estava acompanyat del vicepresident de Ports de les Illes Balears, Manuel Patiño; el director general de Biodiversitat; Miquel Ferrà; el director general de la Mar, Bartomeu Calafell; i el director del parc nacional, Jordi Moreno, ha explicat que és una data històrica per Balears; ha donat les gràcies per la col·laboració de totes les parts per aconseguir l’objectiu del traspàs de competències i ha volgut deixar clar que Cabrera es seguirà gestionant com fins ara i només canviarà que aquesta gestió serà molt més propera.
Així mateix s’ha explicat algunes de les iniciatives que es posaran en marxa a Cabrera per part de la Conselleria de Medi Ambient a partir d’ara. Destaques especialment:

-Incorporació d’una nova embarcació, de 9,40 metres d’eslora, per a tasques de vigilància, evacuació i diversos usos del personal del parc. Actualment, el parc disposa de 3 llanxes pneumàtiques, l’embarcació “Llumeta” i el carregador “Aldebarán”, dedicat principalment a transport de personal i mercaderies.

-El proper 28 d’octubre, s’inaugurarà al CaixaFòrum de Palma una important exposició sobre el bicentenari de l’estada dels presoners francesos a Cabrera.

-Ordenació del port de Cabrera i incorporació de les instal·lacions portuàries a la gestió de l’empresa pública Ports de les Illes Balears, dependent de la Conselleria de Medi Ambient.

-Instal·lació de plaques fotovoltaiques, amb una superfície de 200 metres quadrats, a l’edifici administratiu del Centre d’Interpretació de Cabrera, a la Colònia de Sant Jordi, per tal d’estalviar energia en el funcionament d’aquesta instal·lació, principalment pel que fa referència a la climatització dels aquaris. L’illa de Cabrera ja compta amb una instal·lació fotovoltaica.

-Posada en marxa d’un sistema de reserves “on line” dels fondejos a Cabrera.

-Estudiar la possibilitat de mostrar als visitants restes arqueològiques submarines de Cabrera.

-Instal·lació de càmeres de vigilància de nius d’àguila peixatera i d’altres espècies d’interès per al seu seguiment a través d’una pàgina web.

-Oferir al públic dades meteorològiques de Cabrera en temps real a través d’una pàgina web.

-Estudi d’una possible ampliació de l’àmbit de la superfície marina protegida.

-Cabrera compta actualment amb una plantilla d’unes 70 persones, una cinquantena a l’arxipèlag i una vintena al centre d’interpretació. El parc nacional disposa des de l’any passat amb una certificació ISO 14001 per la seva bona gestió ambiental.