Juliol 09. La Conselleria de Medi Ambient ha localitzat i documentat fins a 370 peces pel Museu

01/07/2009, 02:00

El conseller Grimalt ha expressat la preferència del departament autonòmic per ubicar el futur Museu Marítimen el Moll Vell de Palma si s’arriba a un acord amb l’Autoritat Portuària de Balears.

El conseller de Medi Ambient, Miquel Àngel Grimalt, ha explicat en roda de premsa que la Conselleria ha localitzat i documentat, fins al moment, 370 peces que podrien ser incorporades al futur Museu Marítim. Cal tenir en compte que l’antic Museo Marítimo Balear tancà les seves portes l’any 1973. Grimalt ha indicat que una illa mediterrània amb la història i la tradició marinera de Mallorca no pot continuar sense museu marítim, una instal·lació que, a més, seria un atractiu turístic de primer ordre que contribuiria a la desestacionalització i a l’ampliació de l’oferta de turisme cultural. En la roda de premsa, Grimalt ha estat acompanyat pel director general de la Mar, Bartomeu Calafell, i pel tècnic de Patrimoni Marítim d’aquesta mateixa direcció general, Bernat Oliver.

La Conselleria de Medi Ambient, a través de la Direcció General de la Mar, porta dos anys de feina treballant intensament en la recerca de documentació i peces que podrien formar part del Museu Marítim, així com en l’estudi de bibliografia i en el plantejament del projecte museogràfic. Tota aquesta feina prèvia és necessària per saber quines dimensions i condicions hauria de tenir el museu.

Després d’aquests dos anys de feina, la Conselleria ha documentat, fins al moment, unes 370 peces que podrien ser incorporades al Museu Marítim: quadres, escultures, cartografia nàutica, model o maquetes de vaixells, peces d’embarcacions, senyals de fars, documentació històrica, cofres, plànols de construcció naval, etc. De tot aquest material, el Govern ja disposa de les 88 peces que pertanyien a l’antic Museo Marítimo Balear, actualment distribuïdes en 76 al Museu de Mallorca i 12 al Consolat de la Mar. Aquestes 88 peces (quadres, fotografies, maquetes, elements nàutics, àncores) no són suficients per a fer un museu. La resta, fins a les 370 peces esmentades, es troba a col·leccions particulars, museus, ajuntament, esglésies, convents, etc. Per disposar d’aquestes peces caldria recórrer a una política d’adquisicions, cessions temporals i donacions. A més d’aquestes 370 peces, cal destacar que hi ha 144 quadres de temàtica marítima de l’antiga Col·lecció Planes, que estan escampats arreu del món.

A més d’aquestes peces, el Museu Marítim ha de comptar amb embarcacions. És important disposar d’embarcacions en el museu, tant a l’aigua com en terra. N’hi ha d’antigues i valuoses que encara naveguen. Per això és fonamental que l’edifici del museu es trobi devora la mar. Hi ha d’haver espai museístic interior i exterior (embarcacions a la mar).

Miquel Àngel Grimalt ha considerat que la millor fórmula per a fer el museu, per la seva agilitat i pluralitat, és un consorci integrat pel Govern de les Illes Balears (Conselleria de Medi Ambient), Consell de Mallorca, Ajuntament de Palma i Autoritat Portuària de Balears.

El conseller ha expressat la preferència del departament per ubicar el museu en el Moll Vell de Palma perquè té la mar a la vora, és l’entorn que li pertoca al museu, és el lloc històric dels amarraments de Palma, té el centre històric de la ciutat a prop i és un punt de confluència turística.

A més de ser un edifici vora la mar, el museu hauria de preveure futures ampliacions. Cal destacar que ha d’albergar peces de gran volum i que ha de tenir, com a mínim, espai d’exposició permanent, espai d’exposició temporal, magatzem, serveis, biblioteca, oficines i cafeteria. Museus semblants de la Península compten amb milers de metres quadrats.

A més de l’espai museístic, el museu ha de funcionar com element recuperador d’un patrimoni que s’està perdent (peces, embarcacions, oficis, eines i patrimoni immaterial: dites, cançons, expressions). Fins i tot hauria d’incloure feines de restauració (mestres d’aixa) i, per suposat, tasques d’investigació i difusió.

Grimalt i Calafell han indicat que l’Autoritat Portuària de Balears ha parlat de cedir l’antic edifici de l’economat del Moll Vell per al futur Museu Marítim. Es tracta d’un edifici que ocupa un solar de 1.500 metres quadrats, però, des d’aleshores, no s’ha concretat res més. Calafell ha calculat que la inversió necessària per a construir el museu en aquest solar seria d’uns 3 milions d’euros.