Jaume Carbonero ha presentat “L’Atles de les Illes Balears de Lluís XIV”, un recull de mapes de les nostres costes fet per l’enginyer del Rei al segle XVII.

17/12/2010, 14:36

El llibre, amb un alt nivell artístic, recull valuosa informació cartogràfica de les nostres costes, ports i ancoratges

El conseller d’Habitatge i Obres Públiques i president de Ports de les Illes Balears, Jaume Carbonero, ha presentat el llibre “L’Atles de les Illes Balears de Lluís XIV”, un volum amb un valuós recull de mapes de les costes de l’arxipèlag balear i de Catalunya fet pel enginyer del Rei Lluís XIV a l’any 1680.



A l’acte també participen l’editor, José de Olañeta, i dos dels autors que han col•laborat en aquesta edició: l’escriptor Carlos Garrido i el professor de Geografia a la UIB, Antoni Ginard Bujosa. Ambdós realitzen importants aportacions a aquest gran projecte editorial que, mitjançant un centenar d’imatges a color, plànols i informacions diverses sobre les costes, els ports i ancoratges, permet acostar-nos a la realitat de les nostres Illes en aquella època.

A més de la importància que històricament té aquesta edició especial de l’atles de Lluís XIV, allò que li dóna un valor afegit superior a la majoria dels reculls cartogràfics de l’època, és el seu alt nivell artístic. Aquesta obra, de 184 pàgines, presenta una valuosa riquesa iconogràfica i estètica. Las decoracions dels cartutxos, amb una gran varietat de personatges al•legòrics i d’elements paisatgístics, són obres d’art per elles mateixes i constitueixen un exemple molt característic de les tendències estètiques de l’època i també de l’ús propagandístic de l’art, que estava al servei del monarca.

Amb las publicació d’aquest atles, fins ara inèdit, es posa per primera vegada a l’abast del públic de les Illes Balears un document d’un interès extraordinari que dóna una visió fascinant de les costes i les principals poblacions costaneres de les Illes en el segle XVII. Així, per exemple, es poden veure representats elements arquitectònics i urbanístics actualment ja desapareguts o modificats i unes costes sense quasi edificacions.

A més a més de la reproducció fidel dels materials originals de l’Atles, recull un conjunt d’estudis de diferents especialistes que ajuden eficaçment a situar al lector en el context històric, polític, científic i artístic de l’època.

Així doncs, a més de Carlos Garrido i Antoni Ginard, “L’Atles de les Illes Balears de Lluís XIV” compta amb les aportacions de Sara Boix Llaveria, Alain Morgat, Monique Pelletier i Raphaël Masson.
El president de Ports de les Illes Balears, Jaume Carbonero, introdueix aquesta obra amb un text de presentació al què destaca el valor que té poder posar a l’abast de tots els ciutadans de les Illes una obra de qualitat amb la cartografia dels ports i ciutats costaneres de l’arxipèlag des de la perspectiva d’un viatger il•lustrat del segle XVII.