Nov 08. El Trofeu S.A.R. Princesa Sofia MAPFRE es presenta en el Saló de Barcelona.

19/11/2008, 02:00La 40ª edició del Trofeu S.A.R. Princesa Sofia MAPFRE, la regata de classes olímpiques més participativa i internacional d'Espanya, formarà part de la ISAF Sailing World Cup.

Formarà parte d'un nou circuit de la Federació Internacional de Vela (ISAF) compost per les set competicions de vela olímpica més importants del món.

Aquesta, i  la inclusió de les noves classes olímpiques, són les principals novetats de la regata mallorquina, que es va presentar en el Saló Nàutic Internacional de Barcelona amb l'afegit de celebrar el seu 40º aniversari.

 

 

L'acte, que es va celebrar en el stand de Ports dels Illes Balears i les conselleries de Medi Ambient i Turisme, va estar presidit pel conseller de Esports i Joventut del Govern dels Illes Balears i president del Consorci Trofeu S.A.R. Princesa Sofia, Mateu Cañellas; el director general de Promoció Turística de la Conselleria de Turisme, Joan Sastre; el director general del Mar de la Conselleria de Medi Ambient, Tomeu Calafell, i el president de la Comissió Executiva del Consorci Trofeu S.A.R. Princesa Sofia, Jaume Carbonell, entre d'altres.

"La ISAF ha triat el Trofeu S.A.R. Princesa Sofia MAPFRE per a incloure-la dintre de la ISAF Sailing World Cup, com una de les set millors regates de classes olímpiques de tot el món i com una de les cinc més importants d'Europa, i l'única espanyola", va anunciar Carbonell en el transcus de la presentació. "Per a nosaltres és un orgull perquè fa molt temps que treballem per a entrar  en aquest prestigiós grup", va afegir. Precisament la federació internacional acaba de premiar a Jaime Enseñat, que va presidir el comitè organitzador de la regata durant 35 anys, amb la medalla de plata al mèrit esportiu. Es tracta de l'únic mallorquí que ha rebut la distinció de la ISAF i és un reconeixement a la labor organitzativa del Trofeu S.A.R. Princesa Sofia MAPFRE. Una regata que, en paraules del conseller de Esports, "és una barreja de l'essència de Mallorca: el mar, la nàutica, l'esport i la il·lusió que sigui una gran competició de projecció internacional". El Trofeu S.A.R. Princesa Sofia MAPFRE se celebrarà a Mallorca del 4 al 10 d'abril de 2009 .

Organitzada per quatre clubs de la badia de Palma (Club Nàutic S'Arenal, Real Club Nàutic de Palma, Club Marítim San Antonio de la Platja i Escola Nacional de Vela Calanova), a més de la Real Federació Espanyola de Vela i la Federació Balear de Vela, al costat del Govern dels Illes Balears, el Consell de Mallorca i els ajuntaments de Palma i Llucmajor, reuneix cada any a gairebé 1.000 embarcacions i uns 1.500 regatistas de més de 45 nacions, entre els quals destaquen la majoria de campions olímpics, mundials i europeus en actiu.

Aquesta serà la primera temporada de la ISAF Sailing World Cup, formada per les set proves més importants: Sail Melbourne (Austràlia, desembre), Rolex Miami OCR (Estats Units, gener), Trofeu S.A.R. Princesa Sofia MAPFRE (Mallorca, Espanya, abril), Setmana Olímpica Francesa (Hyères, abril), Delta Lloyd Regatta (Holanda, maig), Kiel Week (Alemanya, juny) i Skandia Sail for Gold Regatta (Weymouth, Gran Bretanya, en el camp de regates que acollirà les proves olímpiques de Londres 2012, al setembre).

Amb la seva integració en el nou circuit mundial de vela olímpica, que organitza la ISAF, el 40 Trofeu S.A.R. Princesa Sofia MAPFRE contarà amb dues noves classes, el Match Race Femení, que a Londres 2012 substitueïx com classe olímpica al Yngling i que tindrà base en el Real Club Nàutic de Palma, i la Vela Paralímpica, que acollirà l'Escola Nacional de Vela Calanova. Ambdues disciplines s'uneixen a les altres classes olímpiques, que participen any rere any en la regata mallorquina: 470 Masculí i Femení, RS:X Masculí i Femení, Laser Standard i Radial, Finn i 49er. La ISAF Sailing World Cup contarà amb una classificació individual i altra per països, que serà per tant també un nou al·licient per al Trofeu S.A.R. Princesa Sofia MAPFRE.

A més de les entitats organitzadores dalt esmentades, són col·laboradors del Trofeu S.A.R. Princesa Sofia MAPFRE l'Autoritat Portuària, Ports de les Illes Balears, la demarcació de Costes del Ministeri de Medi ambient i les empreses Ultramar Express i Acciona.