PortsIB signa un acord de col·laboració amb la fundació Palma Aquàrium per a la recuperació de tortugues i el desenvolupament d'accions per a la preservació del medi ambient

04/06/2021, 10:12

Ports IB instal·larà tancs especials dissenyats per a la recollida de tortugues marines
Es realitzaran accions formatives per treballadors, usuaris i el públic en general

En el marc de la Palma International Boat Show, Ports IB ha presentat l´acord de col·laboració que ha signat amb la Fundació Palma Aquarium per la recuperació de tortugues marines i el desenvolupament d´accions de preservació ambiental.
L'objectiu principal de l’acord és crear una àrea ambiental en diversos ports autonòmics per la instal·lació d'una dipòsit de recollida de tortugues marines. Addicionalment, la Fundació Palma Aquarium realitzarà jornades de formació, xerrades informatives i tallers pràctics sobre la preservació de la fauna marina de la Mediterrània dirigits a treballadors i usuaris dels ports, així com al públic en general, al llarg de la temporada d´estiu. D´aquesta forma, un major nombre de persones comptarà amb formació concreta i pràctica per enfrontar amb seguretat l´albirament d´una tortuga amb problemes i la seva recuperació.
En l'actualitat la major amenaça per a les tortugues marines són les captures amb arts de "pesca fantasma". Els danys més freqüents causats pel emmallaments en xarxes fantasma són les ferides i fractures de les aletes que deriven en l'amputació de les mateixes i l'impacte intestinal deguda la ingestió de plàstics i fragments de l'artefacte. Aquest impacte invasiu i sovint mortal és causat única i exclusivament per l'ésser humà.
Les tortugues marines són animals prehistòrics que hi ha des de fa uns 400 milions d'anys i han sobreviscut a molts desastres naturals, però l'home està exercint una pressió de tal calibre sobre aquests rèptils, que totes les espècies de tortuga marina estan amenaçades a desaparèixer.
Paral·lelament, en els últims dos anys hi ha hagut major abundància de tortugues marines al mar Balear. Aquest augment d'exemplars probablement està lligat a diversos efectes del canvi climàtic que fa que hi hagi una major dispersió de tortugues marines femelles adultes en recerca de platges amb temperatures més fresques.
Aquestes tortugues en fase reproductiva s'estan desplaçant des de zones més càlides com Líbia, Turquia etc i s'apropen a les costes de la Península Ibèrica i a les Illes Balears per buscar platges d'una temperatura òptima per fer els seus nius. Dóna suport a aquesta hipòtesi el fet que en l'any 2019 i per primera vegada en la història, hi va haver dues nidificacions a Eivissa. L'any passat (2020) ja es van registrar 3 nius (2 a Menorca i 1 a Eivissa).
És important poder atendre tècnicament tant als rescats d'exemplars com la gestió dels nius, que en ambdós casos van en augment clarament.
Per tant, aquesta col·laboració contribueix a la conservació de tortugues marines en dos vessants, un donant suport a el rescat, recuperació i reintroducció d'exemplars rescatats i en suport a l'adequada gestió dels nius de tortugues marines per assegurar la continuïtat i supervivència de l'espècie .
Aquesta iniciativa dona continuïtat a la col·laboració que Ports IB va començar l´estiu passat amb el projecte “Tots per la mar”. Un projecte que lluita contra la pesca fantasma i altres escombraries marines com bosses de ràfia o cordams que en l'actualitat constitueixen el principal risc de mort per a les tortugues marines en mar obert.
Aquests artefactes perillosos a la deriva no són només una amenaça per a la fauna marina. Posen també en perill la seguretat dels navegants, i majoritàriament estan lligats a activitats de pesca il·legal que amenacen als nostres pescadors que si compleixen amb les regulacions de pesca sostenible.
Mitjançant el portal www.ghostfads.org, navegants i pescadors poden registrar- a la flotilla "Tots per la Mar" i descarregar materials per saber com actuar si en les seves singladures es troben artefactes potencialment perillosos. En el cas de trobar tortugues emmallades per exemple s'insta a cridar sempre a l'112 que els posarà en contacte amb un dels centres de recuperació i la Guàrdia Civil de la Mar.
PORTS IB facilita a totes les seves instal·lacions la recollida dels artefactes de pesca abandonats i el seu correcte tractament així com a partir d´ara, amb l´acord signat amb la Fundació Palma Aquarium, la recepció de tortugues en òptimes condicions abans del seu trasllat a centre de recuperació de la Fundació.