Les obres del port interior de Ciutadella han finalitzat avui d’acord amb el calendari previst

06/06/2018, 15:23

El conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons; la presidenta del Consell de Menorca, Susana Mora, i la batlessa de Ciutadella, Joana Gomila, ha visitat avui el port interior de Ciutadella, acompanyats de representants dels comerciants i restauradors, una vegada finalitzades les obres de millora.

Les obres, centrades en la part de la colàrsega, formen part del pla integral de millora del port, en el qual la Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat hi inverteix 2,7 milions d’euros. Ara s’ha conclòs la primera fase i la segona, d’acord amb l’Ajuntament i els representants del  sectors econòmics i socials, s’iniciarà després de la temporada alta, en el mes d’octubre.
 
El conseller ha destacat que s’ha complit el compromís adquirit de què les obres estiguessin acabades la primera setmana de juny, abans de les festes de Sant Joan. La batlessa ha ressaltat també el compliment del calendari i ha posat en valor les inversions que està duent a terme el Govern de les Illes Balears als ports de Ciutadella, sempre des de la col·laboració amb l’Ajuntament. Igualment, la presidenta del Consell de Menorca, Susana Mora, ha destacat la forta implicació del Govern, en la millora de les infraestructures de Menorca,imprescindibles en la dinamització econòmica de l’Illa.
 
 El conseller ha recordat que en aquests moments també està a punt de concloure l’obra de millora del passadís d’accés de passatge a la terminal al moll de Son Blanc, garantint que estarà llesta també abans de les festes de Sant Joan.
 
Al port interior, després de l’actuació d’urgència per l’esfondrament d’una part del moll, s’està executant un pla de millora integral.  És un pla que compren tant actuacions estructurals i de seguretat (com la reconstrucció del moll de cantil), com altres d’embelliment, com la pavimentació, i altres de millora de dotació de serveis.
 
Les obres es dividiren en dues fases i avui estan ja acabades les de la primera fase, així com estava previst.
 
En aquesta primera fase de les obres al port interior s’han realitzat les següents actuacions:
 
-S’ha reconstruït i pavimentat la zona de la colàrsega.
-S’han instal·lat lluminàries i mobiliari.
-S’han fet noves dotacions de serveis (residuals, pluvials, cablejat...
-També s’ha realitzat al port interior, en aquesta fase, una millora de la instal·lació de torretes al moll nord i la reforma dels banys públics. Aquestes intervencions han suposat una inversió de 128.314 euros, que se sumen al milió de les obres d’emergència i als 2,7 milions del pla de millora integral del port interior.
 
Les obres de la segona fase, que s’iniciaran el mes d’octubre, consistiran en:

-obres a l’àmbit del moll de la ribera sud del port, entre el port de la colàrsega i el club nàutic.
-Es reconstruirà el moll de cantil i es repavimentarà entre el moll i la murada, com una plataforma única.
-També es renovaran les xarxes de serveis i es prepararà el soterrament de les xarxes de baixa tensió i telefonia. S’eliminarà l’estació de bombeig existent atès que les residuals s’impulsaran des de l’estació de la colàrsega instal·lada en la fase 1.
 
Recordar també que en el port exterior s’estan realitzant les següents actuacions:

-L’adequació dels accessos del passatge  que s’està acabant en aquests moments i que està previst que estigui llesta a mitjans del mes de juny.  Es una intervenció que millorarà el servi que s’ofereix als ciutadans, fent més còmode i agradable el tram entre el vaixell i la terminal.
-També s’està construint en taller la instal·lació de la  rampa-passarel·la per facilitar els embarcaments i desembarcaments als passatgers en el mateix moll oest; estan previst que la seva posada en servei es produeixi el proper mes de setembre.
-Aquestes dues actuacions al port exterior sumen 2,75 milions.
-Igualment, està previst iniciar l’adequació del moll sud el mes d’octubre (196.000 euros) perquè s’hi puguin atracar més vaixells.
 
El conseller Marc Pons ha destacat que, entre les obres en marxa i ja realitzades i les previstes (con la reforma de la terminal), la inversió als dos ports de Ciutadella supera els 10 milions d’euros.