El Ministeri d'Interior aprova el Pla de Protecció del port de Ciutadella

21/04/2015, 15:29

Es tracta d'un dels requisits que ha de complir per a la seva declaració com a port Schengen.

El Ministeri d'Interior ha aprovat el Pla de Protecció del port de Ciutadella, pel qual s'estableixen les mesures per a la millora de la protecció d'aquest port i del seu transport marítim. Aquesta aprovació, amb la qual ja compten els de Sant Antoni i Sóller, és un dels requisits que ha de complir per a la seva declaració com a port Schengen.

En qualsevol cas, en el termini de dos anys el port de Ciutadella haurà de finalitzar i aplicar totalment determinades mesures proposades per l'Autoritat Portuària de Ciutadella, entre elles que es revisin les mesuresi procediments de coordinació i col·laboració amb les forces i cossos de seguretat de l'Estat; i detallar els procediments de coordinació i col·laboració amb el Cos Nacional de Policia en relació als controls d'identitat de passatgers i tripulants, a l'entrada i sortida de territori nacional.

Aquestes mesures comprenen, entre d'altres, la instal·lació de controls d'estrangeria, el tancament del passadís central per a l'accés al moll de llevant, la ubicació de dos garites i l'ordenació de la zona de control amb escàner i detector de metalls.

En aquest sentit cal destacar que durant aquests darrers anys es treballa des Ports dels Illes Balears amb l'objectiu que els ports de Ciutadella, Sóller i Sant Antoni de Portmany siguin declarats ports Schengen. En concret, l'ens portuari autonòmic ha destinat a aquest port menorquí una inversió de 3,8 milions d'euros per millorar les infraestructures per a la seva adequació com a port fronterer. En aquesta inversió estan contemplades actuacions com la construcció dels dos ducs d'alba (que permetrà l'amarratge de grans vaixells), la instal·lació de dos fingers per a l'accés dels passatgers, la retirada de la passarel·la del port antic i les obres d'adequació l'accés interior.

D'aquesta manera, amb l'aprovació d'aquest Pla de Protecció del port de Ciutadella es fa un pas més cap a la seva declaració Schengen, el que permetrà que aquest port autonòmic pugui rebre creuers procedents de qualsevol origen, sigui aquest comunitari o de tercer país.