Primer atracament de bucs al Port Exterior de Ciutadella

31/03/2011, 14:43

El president de les Illes Balears, Francesc Antich i el conseller d’Habitatge i Obres Públiques, Jaume Carbonero, han presenciat el primer atracament d’un buc al Port Exterior de Ciutadella.

Aquest acte, que ha comptat també amb la presència del president del Consell de Menorca, Marc Pons i de la batlessa de Ciutadella, Pilar Carbonero, es realitza per presentar el funcionament del nou Port Exterior de Ciutadella.

D’aquesta manera s’ha comprovat la maniobrabilitat de la nova infrastructura que, actualment, s’està acabant, quedant pendent la finalització dels accessos i de l’estació marítima.

En l'acte han participat el buc Ramón Llull de Balearia i el Nura Nova d’Iscomar. Els capitans de cadascun d’aquests vaixells, Jesús Cavia i Jorge Homar respectivament, han recollit les metopes commemoratives del primer atracament.

Una metopa és un suport de fusta noble que es va començar a fer amb els escuts de vaixells i que es lliuraven com a símbol de cortesia i amistat. També existeixen metopes per emmarcar un diploma, cartes de navegació o mapes però sempre relacionades amb la mar.

És una costum arrelada dins la gent de la mar, especialment pel que fa a la marina mercant i la marina de guerra, lliurar a la ciutat, entitat o persona l'escut del vaixell, el que simbolitzaria el seu escut d'armes -en la marina mercant- fixat damunt un suport de fusta noble que pot tenir diferents formes: oval, rodona, en forma d'escut, etc.

En aquest encontre també s’ha homenatjat al treballador Segundo Aníbal Pila, que va morir l’estiu passat mentre treballava en la construcció del dic.