Juny 09. El conseller de Medi Ambient lliura les banderes blaves a les platges i ports de Mallorca

10/06/2009, 02:00

 

 

Les Illes Balears han aconseguit enguany 89 banderes blaves, 65 a platges i 20 a ports, una més que l’any passat.

El conseller de Medi Ambient, Miquel Àngel Grimalt, ha lliurant avui les banderes blaves als municipis costeners de Mallorca que han obtingut aquesta important distinció ambiental. Així mateix també s'han lliurant les banderes als ports de Balears que han aconseguit aquest guardó. L'acte ha tingut lloc a Porto Cristo perquè el port d'aquesta localitat, gestionat per Ports de les Illes Balears de la Conselleria de Medi Ambient, ha aconseguit una destinció especial per la seva tasca en educació ambiental. L'esmentada distinció només s'ha concedit a tres ports en tota Espanya.

 

El vice-president de Ports de les Illes Balears, Manuel Patiño,  recollint les 10 banderes blaves otorgades a Ports de les Illes Balers

 

El personal de Ports de les Illes Balears amb la bandera blava del Port de Porto Cristo. 

 

Les banderes blaves aconseguides a platges de les Illes Balears s’ubiquen a 21 municipis (13 a Mallorca, 4 a Menorca i 4 a Eivissa). Totes les platges de les Illes Balears que han aconseguit bandera blava sumen 22,75 quilòmetres, el 7,32 per cent del conjunt de l’Estat.

-El Programa Bandera Blava, creat l’any 1985 per la FEE (Foundation for Enviromental Education), es va aplicar a tot l’àmbit de la Comunitat Europea a partir de 1987, Any Europeu del Medi Ambient. Des d’aleshores, ha continuat la seva expansió internacional. El Programa Bandera Blava, i la resta de programes impulsats per la FEE, es desenvolupa a cada estat a través d’una ONG, que en el cas d’Espanya és ADEAC (Asociación de Educación Ambiental y del Consumidor).

 

-Per a desenvolupar els programes de la FEE a Espanya, ADEAC compta amb el suport i la col•laboració de l’Administració General de l’Estat, comunitats autònomes litorals (autoritats ambientals, sanitàries, turístiques i portuàries), la Federación Española de Municipios y Provincias, i altres entitats i ONGs.

-El Programa Bandera Blava pretén desenvolupar, definir i estimular, sota criteris de sostenibilitat turística en el litoral, un tipus de qualitat a platges i ports i un nou model de sol i platja que es caracteritzi per la legalitat, l’accessibilitat, la sostenibilitat global, la salubritat, la participació informada i la cooperació. Bandera Blava constitueix el distintiu de qualitat de platges i ports més conegut i reconegut a nivell mundial per les Administracions, els operadors turístics, les poblacions locals i els turistes.

-Sobre el total de platges i ports, Balears és la quarta comunitat amb més banderes blaves, la cinquena només en platges, la segona només en ports i la cinquena en quilòmetres de platges amb aquest distintiu. Cal tenir en compte que les Illes Balears tenen menys quilòmetres de platges i que la seva longitud mitjana és inferior a la de les platges de comunitats com Andalusia, Comunitat Valenciana i Catalunya.

 

Representants dels ports i platges amb bandera blava