Nova edició de la tradicional Volta A Mallorca.

03/05/2010, 10:31

La prova està organitzada pel real Club Nàutic de Palma, amb la col·laboració de Ports IB, la Conselleria d’Habitatge i Obris Públiques del Govern balear, el Club Nàutic Sa Ràpita, el Reial Club Nàutic Port de Pollença, l'Estació Naval de Sóller, Barcos Azules i el Club de Vela del Port d'Andratx.

El Comitè de Regates ha previst que les classes que participen es divideixin en dues divisions, RI i ORC. En la primera d'ells es comprenen cinc classes (RI1, RI2, RI3, RI4 i RI5) i en ORC altres tantes (0, 1, 2, 3, 4 i 5).

PROGRAMA

1 de maig - Palma - Sa Rápita 12.00 hores
2 de maig - Sa Rápita - Porto Colom 12.00 hores
8 de maig - Porto Colom - Pto de Pollença 10.00 hores
9 de maig - Pto de Pollença - Pto de Sóller 11.00 hores
15 de maig - Pto Sóller - Pto Andratx 12.00 hores
16 de maig - Pto Andratx - Palma 12.00 hores

Orígens de la Volta a Mallorca.

La Volta a Mallorca va néixer, tal com la coneixem avui, en els anys 70, però els seus orígens es remunten a principis del segle XX. L'any de la primera edició és un misteri, però se sap que va tenir lloc poc després de la fundació del Reial Club de Regates (1891), la junta de les quals es reunia en aquells dies en un jabeque condemnat al desballestament que jeia, mig abandonat, enfront de la Llotja.

L'historiador Joan Pou Muntaner indica en la seva obra La marina a Balears (1977) que, després de la construcció del primer local social del Club de Regates,s'organitzava anualment la volta A Mallorca per etapes, resultant un festeig l'arribada i permanència dels iots en els diferents punts de la illa, acudint els seus familiars a rebre als regatistas .  En aquella època -primers anys del segle XX- el Club de Regates contava amb una respectable flota entre els que destacaven alguns noms com el Narval, el María Fernanda, el Branca, el Sultana, el MaríaMercedes o l'Amèrica.

No és d'estranyar, no obstant això, que tot just hagi constància documental d'aquelles primeres edicions de la Volta a Mallorca si tenim en compte que no existia llavors un reglament oficial de regates. Pou Muntaner recorda que, aquesta falta de regles, provocava discussions violentes i apassionades després de la competició . Tan apassionades eren les baralles que la junta directiva del club va decidir, en algun cas, suprimir les regates i limitar l'activitat esportiva a la pesca. La Volta A Mallorca va haver de veure's afectada forçosament per aquesta circumstància, pel que les pàgines de la seva història es van escriure a intervals irregulars fins a 1950. En aquest any, poc després de fundar-se el Real Club Nàutic de Palma, apareix un nou rastre documental de la travessia. El programa de regates de l'entitat inclou un reportatge titulat Historial en el qual trobem la següent cita: “Durant l'any 1949 es va projectar i es va dur a la realitat un nodrit programa de regates, destacant entre elles la regata de creuer Volta a Mallorca”.

No era només una regata qualsevol; era, pel tractament que se li dóna en les memòries d'activitats (la de 1950, 1951, 1952), la regata més important de quantes organitzava el club.

Font: RCNP